Dit jaar zal de Nationale Klimaatweek worden georganiseerd van 30 oktober tot en met 5 november. Hierbij worden burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd om iets te doen voor een beter klimaat. Natuurlijk wordt dit in de Nationale Klimaatweek benadrukt, maar het moet gewoon het hele jaar plaatsvinden. Het klimaat heeft het hele jaar ons nodig. 

Klimaatburgemeester
Een belangrijke persoon bij het verkrijgen van een beter klimaat is de Klimaatburgemeester. De Klimaatburgemeester is hét voorbeeld voor anderen in de omgeving. Zo is er de buurman die zich hard maakt voor genoeg laadpalen in de buurt. 

Of die voorzitter van de buurtvereniging die zich bezighoudt met het collectief inkopen van zonnepanelen. Het zijn van die kleine, persoonlijke veranderingen maar ook grotere bewegingen met maatschappelijke impact. 

Misschien is er een persoon die zich inzet voor een beter klimaat in de buurt of iemand die zorgt voor nog meer groene daken in de wijk. Tevens een persoon die de verschillende partijen kan verbinden om duurzaamheid samen aan te pakken. 

De Klimaatburgemeester is een inspiratiebron voor de buurt, de vereniging of de collega’s. Een Klimaatburgemeester zet zich in voor een beter klimaat. Hij of zij is een voorbeeld in de gemeente en inspireert anderen om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen.  

Lelystad zoekt een Klimaatburgemeester
De gemeente Lelystad heeft nog geen Klimaatburgemeester. In Nederland hebben zich al ruim 150 Klimaatburgemeesters aangemeld. Lelystad is op zoek naar een Klimaatburgemeester voor de 3e editie van de Nationale Klimaatweek.  

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt in elke gemeente een Klimaatburgemeester, dus ook in Lelystad. Alle acties zijn van harte welkom als het gaat om verbetering van het klimaat. 

Zo zijn er Klimaatburgemeesters die gasloos wonen, geen auto hebben of specifieke materialen kopen. Daarnaast kan de Klimaatburgemeester samen met de gemeente de energietransitie versnellen of op gang brengen.  

Een Klimaatburgemeester hoeft niet per definitie een volwassene te zijn, ook kinderen en jongeren kunnen zich opgeven. Als men interesse heeft, meer informatie wil of zich wil aanmelden, dan kan terecht op de site van de Nationale Klimaatweek

(Bronnen: Nationale Klimaatweek, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights