ROTTERDAM – Extinction Rebellion (XR) heeft vrijdag rond het middaguur de Erasmusbrug in Rotterdam in beide richtingen geblokkeerd. Aan het eind van de middag / begin van de avond is de brug weer vrijgegeven. Voor een groot deel van de avondspits waren de klimaatactivisten van XR op de brug aanwezig. Tijdens de actie van XR was de brug dicht voor het auto- en het tramverkeer. Voetgangers en fietsers konden wel over de brug. 

Demonstratie XR
Tijdens de demonstratie gaf de Klimaatcoalitie op Instagram een live-beeld van de demonstratie. Middels deze demonstratie wilden de klimaatactivisten van meerdere groepen aandacht vragen van de rol die de haven heeft in de klimaatcrisis. Het is zo dat de Rotterdamse haven verantwoordelijk is voor 20 procent van alle broeikasgassen in Nederland. 

In eerste instantie is het verschil van verslaglegging van de demonstratie opvallend, wat in feite inhoudt wat de verschillende media van belang vinden. Op Instagram werd gesproken over Extinction Rebellion rebellen van de actiegroep Herover de Haven. Herover de Haven is een actie van Extinction Rebellion, met een eigen pagina op de site van XR. Hier wordt duidelijk en krachtig uitleg gegeven over de vervuiling door de haven. 
XR geeft aan dat er een groot probleem is met de Rotterdamse haven. Het is zo dat achter het symbool van een stad van groei, welvaart en open poorten naar de wereld, een groot dik rookgordijn schuil gaat. Dit gordijn verbergt een sombere realiteit en dat is dat de haven sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen en steunt op vervuilende industrieën. Hierdoor wordt de collectieve gezondheid en welvaart in gevaar gebracht. Tevens wordt de haven gedreven door de winst boven de gezondheid van de mensen.    

Daarnaast zijn er media die duidelijk de demonstratie onbelangrijk willen maken en komen daarom met ‘een tiental demonstranten’ die aanwezig zouden zijn geweest. Andere media gaven echter aan dat er ongeveer 100 demonstranten zijn geweest.  
Weer andere media gaven aan dat de actievoerders het gezellig met elkaar hadden, want er was muziek, broodjes werden gegeten, fietsers en voetgangers kwamen voorbij, die ook vragen konden stellen. Men kon zien dat het een demonstratie was, omdat er politie was, er hing een banner en er waren geen auto’s . Het is maar hoe men het nieuws wil brengen, want aanduidt hoe belangrijk men een demonstratie over het klimaat vindt. 

Rotterdamse haven
Met zijn gebied van bijna 13.000 hectare is de haven van Rotterdam de grootste haven van Europa. Tevens heeft de haven ook de titel van ‘meest vervuilende haven’. De havenactiviteiten dragen bij aan de klimaat- en ecologische crisis. Zo zijn er raffinaderijen die vervuilende stoffen uitstoten en lozen in lucht, water en bodem. De schepen die in de haven komen lozen verontreinigende stoffen. Hierbij valt te denken aan zwaveldioxide en stikstofoxiden. 
Maar er zijn ook mogelijkheden tot zaken die ‘per ongeluk’ in de natuur terechtkomen, zoals gelekte olie en chemicaliën. Daarnaast wordt het afval slecht verwijderd, waardoor zwerfafval in het water kan ontstaan. En de lijst gaat verder en verder.   

De demonstratie was perfect georganiseerd, namelijk tijdens de Wereldhavendagen. Een woordvoerder van XR geeft aan dat 70 procent van de aandelen van het Havenbedrijf bij de gemeente ligt en de rest bij de overheid. Maar de private winst is in de afgelopen jaren dé drijfveer geweest om beslissingen te nemen. 
Volgens XR moet het Havenbedrijf werken aan klimaatrechtvaardigheid en schone lucht. Maar zeker moet de haven zorgen voor werkgelegenheid en groene banen. Tevens moet de uitstoot van fossiele brandstoffen in 2030 gestopt zijn. Daarnaast moet de Rotterdamse burger zeggenschap krijgen bij de beslissingen rondom de transitie van de haven. Het Havenbedrijf heeft nog niets laten horen en dus zullen de rebellen van Extinction Rebellion nog wel een keer terugkomen.

(Bronnen: Instagram (Klimaatcoalitie), Extinction Rebellion Nederland, ANP, De Havenloods, Rijnmond) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.09.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights