Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Zondag 27.08.2023 
Een Palestijnse jongeman gestorven aan de verwondingen die hij in juli opliep

Een Palestijnse jongeman bezweek vrijdag aan de verwondingen die hij opliep tijdens de militaire aanval op het vluchtelingenkamp Jenin op 3 juli 2023, meldden lokale bronnen.
Maandag overleed de Palestijnse jongere Ezz El-Din Kanaan, 20 jaar, uit het dorp Jaba’, ten zuidwesten van Jenin, als gevolg van een schotwond in het hoofd, die hij op 3 juli 2023 opliep tijdens de Israëlische militaire actie / offensief tegen het vluchtelingenkamp Jenin.
Mediabronnen zeiden dat de jongeman op weg was om bloed te doneren voor de slachtoffers van de agressie, toen een Israëlische scherpschutter hem door het hoofd schoot.
Er werd aangekondigd dat de begrafenis van de gedode jongeman zaterdag zal plaatsvinden, na het middaggebed.
Op 2 en 4 juli 2023 voerden Israëlische troepen een brutale tweedaagse militaire aanval uit op het vluchtelingenkamp Jenin, in de noordelijke bezette West Bank, waarbij 13 Palestijnen om het leven kwamen en 140 gewond raakten.

Israëlische politie valt Palestijnse moslims aan en verwondt hen in bezet Jeruzalem

Vrijdagmiddag viel de Israëlische politie Palestijnse gelovigen aan buiten de Al-Aqsa Moskee, in bezet Jeruzalem, waarbij een aantal mensen gewond raakten, waaronder een oudere vrouw, en minstens drie mannen werden ontvoerd.
De Israëlische politie werd zwaar ingezet in de straten en steegjes van de oude stad van het bezette Jeruzalem, waarbij ze scherpe kogels, met rubber beklede stalen kogels en hersenschudding granaten afvuurde op Palestijnse gelovigen, waarbij een aantal mensen gewond raakte.
Een oudere vrouw liep een gebroken voet op nadat ze werd getroffen door een hersenschuddinggranaat. Ze werd voor medische interventie naar het ziekenhuis vervoerd.
Verschillende andere Palestijnen liepen snijwonden en blauwe plekken op nadat ze waren aangevallen door de Israëlische politie.
De politie blokkeerde Palestijnse gelovigen de toegang tot de Al Aqsa Moskee, viel een aantal mensen aan en ontvoerde een burger uit Jeruzalem, geïdentificeerd als Shaker Al-Zaatari, bij de Lion’s Gate.

Illegale kolonisten vallen Palestijnen en hun voertuigen aan in Hebron

Volgens lokale bronnen hebben illegale Israëlische kolonisten donderdagavond en vrijdag Palestijnen en hun voertuigen aangevallen en de toegangen tot een aantal steden in Hebron geblokkeerd.
Donderdag hebben illegale Israëlische kolonisten, waarbij het leger voor volledige veiligheid zorgde, een Palestijnse herder aangevallen terwijl hij zijn schapen op zijn land liet grazen, aldus een lokale activist.
Ayman Gharib zei dat de kolonisten de herder aanvielen en hem dwongen het “Khirbet Mak-hul”-gebied in de noordelijke Jordaanvallei te verlaten, en hem dreigden niet terug te keren.

Israëlische strijdkrachten escaleren aanvallen op Palestijnse vissers en boeren in Gaza

De Israëlische marine escaleerde vrijdag en zaterdag hun aanvallen op Palestijnse vissers, terwijl het leger boeren in de belegerde Gazastrook aanviel, meldden lokale bronnen.
Zaterdagavond opende de Israëlische marine het vuur met machinegeweren op Palestijnse vissers die voor de zuidelijke kust van Rafah in Gaza zeilden.
De vissers werden gedwongen hun werk op te geven om dodelijke verwondingen door geweervuur ​​te voorkomen. Er zijn geen gewonden gemeld.
De bezettingsmacht valt opzettelijk vissers aan in een poging hun vermogen om in hun levensonderhoud te voorzien te beperken, waardoor de moeilijke economische toestand van de bevolking van Gaza wordt verergerd.

Het Israëlische leger ontvoert veertig Palestijnen op de bezette West Bank

Volgens lokale bronnen hebben Israëlische troepen van woensdagnacht tot donderdagavond minstens veertig Palestijnse jonge mannen, waaronder voormalige gevangenen, uit afzonderlijke delen van de bezette West Bank ontvoerd.
In het noordwestelijke deel van de bezette West Bank hebben soldaten donderdag drie Palestijnse jonge mannen ontvoerd nadat ze hun huizen in het gouvernement Tulkarem hadden bestormd.
Volgens de Tulkarem-afdeling van de Palestijnse Prisoners’ Society (PPS) hebben soldaten Murad Na’alwa, Osaid Muhammad Afif en voormalig gevangene Muhammad Ibrahim Abu al-Ezz ontvoerd.
Een andere bron voegde eraan toe dat soldaten Azab Saher Al-Basha, Bahaa Ayman Sabarini, Rashid Mahmoud Bisharat en Ayham Wael Sheikh Youssef hadden ontvoerd uit het gouvernement Tulkarem.

Israëlische strijdkrachten ontvoeren 8 Palestijnen op de bezette West Bank, 2 uit Gaza

Israëlische troepen hebben tussen donderdagavond en vrijdagochtend acht Palestijnen in verschillende regio’s van de bezette West Bank en twee jonge mannen uit Gaza ontvoerd, meldden lokale bronnen.
Donderdagavond hebben de bezettingstroepen een Palestijnse burger van het vluchtelingenkamp Balata, ten oosten van Nablus op de noordelijke West Bank, ontvoerd terwijl hij probeerde een vliegende militaire wegversperring te passeren.
Bronnen zeggen dat het leger Zaher Abu Ayyash heeft ontvoerd, terwijl hij had geprobeerd een vliegende militaire wegversperring te passeren nabij het dorp Nabi Elias, ten oosten van Qalqilya, in het noordwestelijke deel van de West Bank.
Volgens Palestine TV hebben soldaten ook het voertuig van de jongeman in beslag genomen.

Israëlische strijdkrachten ontvoeren twee Palestijnen in Jenin 

In de noordelijke bezette West Bank hebben Israëlische troepen vrijdagavond verschillende gebieden in het gouvernement Jenin bestormd en zaterdag bij zonsopgang twee Palestijnen ontvoerd, melden lokale bronnen.
Israëlische troepen bestormden vrijdagavond het dorp Kafr Dan, ten noordwesten van Jenin, op de noordelijke bezette West Bank, wat leidde tot protesten onder Palestijnse jongeren.
Bronnen voegden eraan toe dat gewapende verzetsstrijders tijdens de inval vuur wisselden met het leger. Er zijn geen gewonden gemeld.
Soldaten ontvoerden zaterdag bij zonsopgang twee broers, geïdentificeerd als Abdullah Yahya Massad, 19, en Abdel Aziz Yahya Massad, 18, beiden universiteitsstudenten, nadat ze hun huis waren binnengevallen.
In gerelateerd nieuws bestormde het leger vrijdagavond een aantal steden en dorpen in het gouvernement Jenin, waaronder de stad Ya’bad, ten westen van de stad, waarbij het de huizen van verschillende burgers binnenviel en doorzocht.

(Bron: IMEMC)

De draaideur van de PA: een sleutelbeleid bij veiligheidscoördinatie

Tot op heden is 2023 het dodelijkste jaar ooit voor Palestijnen op de West Bank sinds 2005, grotendeels als gevolg van de gewelddadige operaties van het Israëlische regime in Jenin en Nablus om de Palestijnse mobilisatie en het gewapende verzet te onderdrukken. Hoewel de Palestijnse Autoriteit (PA) grotendeels afwezig was tijdens de invallen van het Israëlische leger, probeerde zij na afloop ervan snel de schijn van controle te herstellen. Kort na de Israëlische terugtrekking uit Jenin in juli bezocht PA-president Mahmoud Abbas de stad voor het eerst sinds 2012, vergezeld van een hele reeks Palestijnse veiligheidstroepen. Dagen later begon de PA een eigen repressie campagne, waarbij leden van de Islamitische Jihad en andere facties in Jenin en op de West Bank werden gearresteerd.

(Artikel van Alaa Tartir voor Al Shabaka

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek


© Khamakar News Agency / 27.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights