Het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is 20 jaar geleden gesloten. Dit jaar wordt dat gevierd door het thema ‘Levend Erfgoed’ te koppelen aan de Open Monumentendag. Tijdens deze dag zullen duizenden monumenten de deuren gratis open doen. Op zaterdag 9 september doet Lelystad ook mee. 

Levend Erfgoed 
Het Levend Erfgoed, ofwel immaterieel, staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die iedereen van huis heeft meegekregen. Daarnaast kunnen deze eigen zijn gemaakt en tevens weer worden doorgegeven. 

De vorm van Levend Erfgoed is voortdurend in beweging én verandert mee met de tijd. Hierbij valt te denken aan het ambacht van de molenaar, de klompenmaker en heggenvlechters. Maar ook aan andere zaken.  

Zoals de Caribische verteltraditie Anansi, Gregoriaanse zang, de danskunst bubbling, de verschillende bloemencorso’s, fanfares, het bakken van poffertjes en de rijke traditie van de Indische rijsttafel. 

Door het Levend Erfgoed worden de mensen verbonden. Het Levend Erfgoed zal tijdens het weekend van de Open Monumentendag extra aandacht krijgen in en om de opengestelde monumenten in het gehele land. 

Gratis mee met MS Waddenzee
Tijdens de Open Monumentendag zal een veerdienst worden onderhouden tussen het Batavialand – steiger en het Werkeiland – de Strekdamsteiger. Het is belangrijk rekening mee te houden dat de Strekdamsteiger moeilijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. 

Oorspronkelijk is de MS Waddenzee in 1920 gebouwd als veerschip. Dit gebeurde in opdracht van de Rijksverkeersdienst. Tussen 1921 en 1960 werd een verbinding onderhouden tussen Holwerd en Ameland.  

Tot 2013 heeft het schip nog dienst gedaan voor de sportvisserij. Op dit moment ligt het schip in het Bataviakwartier van Lelystad. De MS Waddenzee is beschikbaar voor vaartochten naar onder meer het Werkeiland en de Markerwadden. 

Er is benedendeks een interactieve tentoonstelling te zien over de historie van het schip. Tevens kan men beelden zien van de inpoldering van Flevoland. Tijdens de Open Monumentendag zal een veerdienst worden onderhouden tussen Batavialand en Werkeiland. De tijden zijn: 

 10.45 uur inschepen – 11.00 uur Afvaart Batavialand-steiger

11.45 uur inschepen –  12.00 uur Afvaart Werkeiland – Strekdamsteiger

12.45 uur inschepen – 13.00 uur Afvaart Batavialand-steiger

13.45 uur inschepen – 14.00 uur Afvaart Werkeiland – Strekdamsteiger

14.45 uur  inschepen – 15.00 uur Afvaart Batavialand-steiger

15.45 uur  inschepen – 16.00 uur Afvaart Werkeiland – Strekdamsteiger

(Bronnen: Open Monumentendag, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights