Wie wil kinderen helpen om te werken in de moestuin? Steeds meer scholen en kinderopvangcentra gaan met hun leerlingen moes tuinieren. Het samen met kinderen kweken van groente en fruit in een tuin heeft wel wat voeten in aarde, zeker voor de leerkrachten. Om hen daarbij te ondersteunen worden moestuinliefhebbers gezocht die willen worden opgeleid tot moestuincoaches. Dit najaar zal deze opleiding voor het eerst ook in Flevoland starten.

Schooltuinen leveren een belangrijke bijdrage aan het gezond opgroeien van kinderen en dat is een belangrijk speerpunt van GGD Flevoland. “Weten waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en wat gezond voor je is, helpt kinderen om op latere leeftijd bewuste keuzes te maken”, vertelt Lucy van de Vijver.

Zij werkt vanuit GGD Flevoland als makelaar Jong Leren Eten in de provincie Flevoland. “Maar niet elke leerkracht heeft groene vingers en we willen hen daar graag bij ondersteunen. Daarom wordt vanuit het project Jong Leren Eten in samenwerking met IVN en Stad & Natuur de opleiding tot moestuincoach georganiseerd.”

Enthousiaste Flevolanders die graag in een moestuin werken worden dan opgeleid tot moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Lucy vervolgt: “We zijn blij dat ook in onze regio nu deze opleiding gaat starten, dus meld je aan!”

Praktijkgerichte opleiding
De opleiding tot moestuincoach is bedoeld voor mensen met ervaring in moes tuinieren en die het leuk vinden om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie. In vier dagen worden deelnemers opgeleid door professionals.

Na het afronden van de opleiding kunnen de moestuincoaches niet alleen aan de slag op scholen en kinderopvangcentra maar ook als ZZP-er. Dat kan zowel zelfstandig als met ondersteuning van de aangesloten partijen zoals IVN en Stad & Natuur.

Aanmelden
De opleiding start op 22 september en vindt plaats op verschillende locaties in Flevoland. Aanmelden kan nog tot 6 september. Voor meer informatie over data en aanmelden, bezoek de website: https://www.ivn.nl/aanbod/moestuinieren/opleiding-moestuincoach-flevoland-2023/

Achtergrond Jong Leren Eten
Jong Leren Eten is een programma met de ambitie om jeugd/jongeren (0-18 jaar) in de setting van kinderopvang en onderwijs ‘voedselvaardig’ te maken. Dat is dus leren over gezonde voeding voor jezelf én voor de aarde, zodat jeugd/jongeren zélf leren om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

In Flevoland wordt hieraan gewerkt door makelaars vanuit GGD Flevoland en Aeres HBO Almere. We werken samen met partijen die deze ambitie ondersteunen, zoals IVN en Stad & Natuur.

(Bron: Persbericht GGD Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights