ALMERE – Ondanks taakstraffen die worden opgelegd door rechters, groeit de steun voor demonstraties in het kader van het klimaat. Extinction Rebellion kan rekenen op een steeds groter wordende groep aanhangers. Overal in Nederland ontstaan lokale groepen en gemeenschappen, maar ook andere groepen en groepjes zijn bezig met de voorbereidingen op demonstraties. 

Demonstraties tegen Nederlandse Grand Prix 
Zondag 27 augustus staat de Dutch Grand Prix op de kalender van de autorace fans. De race zal de eerste Formule-1 race zijn na de zomerstop. Maar de race staat ook op de agenda van Extinction Rebellion (XR). De rebellen van XR zijn bezig met de organisatie van een fietsdemonstratie. 

Afgelopen zaterdag zijn de XR-ers ook al aanwezig geweest bij de voorbereidingen van de Dutch Grand Prix in Zandvoort. Een groep van 20 activisten wilde de vrachtwagens voor de GP blokkeren, zodat ze niet meer op het terrein zouden kunnen komen. Hierbij hebben een aantal leden zich ergens aan vastgebonden op de Burgemeester van Alphenstraat. De demonstranten hadden de actie vooraf gemeld bij de gemeente, maar die was van mening dat deze te lang duurde en heeft (ook hier weer) 10 rebellen aangehouden. 

Extinction Rebellion is van mening dat de autosport te vervuilend is en dat racen in een kwetsbaar gebied niet meer van de huidige tijd is. Daarom wordt een nieuwe raceklasse voorgesteld: Formule 0. Hiervoor worden mensen opgeroepen om mee te doen aan de fietsdemonstratie op zaterdag 26 augustus, vanaf het verzamelpunt op het Stationsplein in Haarlem. 

Klimaatmars loopt naar blokkade A12
In Almere zijn leden van Extinction Rebellion druk bezig met actiemateriaal. Het materiaal is nodig voor de klimaatmars van 3 september. Deze actiematerialen – zoals T-shirts, vlaggen, banners – zullen ook aanwezig zijn bij de klimaatblokkade van de A12 op 9 september. 

De leden van XR Almere hebben aangegeven net zo lang door te gaan met de acties totdat ‘Den Haag’ stopt met de gigantische bedragen aan subsidies voor fossiele brandstof. Momenteel is er sprake van zo’n 30 miljard euro aan subsidies. Hierdoor ontstaat een verschrikkelijk grote uitstoot aan broeikasgassen. Deze gassen zijn een bedreiging voor de kinderen en de kleinkinderen. Deze kinderen moeten beschermd worden.   

XR Almere start op 3 september met de klimaatmars naar Den Haag. Dit gebeurt vanaf station Oostvaardersplassen om 9.45 uur. Vanuit Alkmaar en Arnhem starten ook leden van Extinction Rebellion met hun mars naar Den Haag. Aanmelden hiervoor is niet nodig, maar het kan wel middels xralmere@protonmail.com . Daarnaast kan men elke dag en op elk punt aansluiten of afhaken. De bedoeling is dat de 3 routes na 3 dagen samenkomen in Utrecht om daarna langs de A12 naar Den Haag te gaan. 

Op 9 september zal de mars eindigen in Den Haag tussen het ministerie van Economische Zaken en het (tijdelijke) Tweede Kamer gebouw. Demonstranten zullen deelnemen aan de legale mars en / of aan de blokkade. Deze laatste wordt dan voor de 13e keer gehouden. Bij nummer 12 zijn de meeste deelnemers opgepakt en naar het ADO Den Haag stadion gebracht. Men was overigens zeer snel vrij en kreeg nog een bedankje van de Hulpofficier van Justitie.  

Overal in Nederland groeien de afdelingen van XR; dit is ook in Almere te merken. Doordat een aantal demonstranten onterecht een taakstraf hebben gekregen, melden nieuwe leden zich spontaan aan. 

(Bronnen: GP Fans NL, Almere Deze Week, Extinction Rebellion Nederland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights