Natuur

Er bestaat al jaren een Nationale Buitenlesdag. De laatste dag (in 2023) was op dinsdag 4 april. Op die dag gingen kinderen van honderden basisscholen naar buiten voor een reken-, taal- of andere les. Een buitenles is niet alleen gezond, maar is ook goed voor de leerprestatie van het kind, naast het feit dat het ook nog leuk is. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. 

Actieve Educatie School 
 
De Nationale Buitendag is één dag buiten om daar les te krijgen. Maar in Lelystad is nu een plan – waar al een tijd aan wordt gewerkt – om een Actieve Educatie School op te richten. Bij deze opleiding zal het onderwijs voor een groot deel in de natuur plaatsvinden.

De opzet is om zowel basis- als voortgezet onderwijs aan te bieden, waarbij de school zich specifiek richt op leerlingen die moeite hebben om het tempo van het regulier onderwijs bij te kunnen houden.  

Daarbij komt dat de Actieve Educatie School onderwijs zal aanbieden wat op maat is gemaakt. Zo kan een ‘kei’ in wiskunde doorstromen naar een hoger niveau en de ander die ondersteuning nodig heeft, dit kan volgen op eigen niveau en tempo. Motto hierbij is, dat er aangesloten wordt bij de behoeften van de leerling. 

Buiten spelen en leren
Het Platform Buiten Spelen heeft op haar site aangegeven dat kinderen het liefst buiten spelen en een actief spel is dé manier om te leren. Normaal gesproken wordt de lesstof binnen aangeboden, waarbij – in het traditionele plaatje – de kinderen stil moeten blijven zitten. 

Maar bewegend leren verdient een vaste plaats binnen de visie van scholen. Daarvoor is het schoolplein dé ideale locatie voor kinderen om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, elkaar uit te dagen, maar ook elkaar te helpen en van elkaar te leren. 

Geen klaslokaal, maar kaslokaal
Volgens initiatiefnemer Sebastiaan Thie moeten de lessen niet in klaslokalen worden gegeven, maar in kassen die in het bos staan. Daarbij zitten de kinderen niet in een groot lokaal, maar in de eigen kas en de docent loopt heen en weer tussen deze kaslokalen. 

Sebastiaan Thie is hovenier en begeleidt scholieren. Hij heeft zijn plan voor bewegend leren en buiten leren uitgewerkt. Ondertussen zijn de plannen ingediend bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Tevens gaat hij in september in gesprek met de gemeente Lelystad. 

Voor de oprichting van een nieuwe school zijn minimaal 660 ouderverklaringen nodig. Op dit moment zijn 110 ouderverklaringen binnen en 25 voorinschrijvingen. Dit gaat dan om ouders die kinderen op het speciaal onderwijs hebben en twijfelen of de kinderen het zullen redden. Uit voorzorg hebben ze reeds voor een plaats ingeschreven. 

(Bronnen: Platform Buitenspelen, De Nationale Buitenlesdag, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights