In maart 2022 heeft het college van Lelystad het eindrapport ‘Wonen en golfen’ aan de gemeenteraad aangeboden. Met het rapport werd uitvoering gegeven aan de motie over het Flevo Golf Resort. Volgens onderzoek zou de enige mogelijkheid zijn als het overleg tussen Unigolf en de gemeente door zou gaan.  

Stand van zaken
 
De antwoorden over de stand van zaken zal door het college in oktober aan de gemeenteraad aangeboden worden. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de toekomst zal zijn van de golfbaan, of er huizen worden gebouwd. 

Tevens is het nog niet duidelijk of de gemeente bij het standpunt blijft dat er geen woningen op de golfbaan gebouwd mogen worden. Met dit alles weet men nog niet wat er gaat gebeuren, of de golfbaan dicht gaat of niet. 

Baan 18 holes niet rendabel 
Unigolf, die eigenaar is van de golfbaan, is van plan om op een gedeelte van de baan woningen te (laten) bouwen. Enkele jaren geleden heeft de eigenaar reeds aangegeven dat het openhouden van de 18 holes baan niet rendabel te krijgen is. 

Daarom werd daarna de gehele 18 holes baan ook echt gesloten, maar aan het begin van 2023 is de baan beperkt open gegaan en dat is voor 9 holes. De afgelopen tijd zijn een aantal gesprekken gevoerd met de belangrijkste partijen. 

Voorstellen 
De gesprekken zijn onder leiding van wethouder Piet van Dijk gehouden. Op dit moment is het bekend dat de bewoners van het Flevo Golf Resort en het Golfpark niet voor woningen op de golfbaan zijn.

Het college en de gemeenteraad hebben in 2021 besloten om geen woningen te plannen in het gebied. Daarna kwam Unigolf met het plan om naar de rechter te gaan, maar heeft dit niet doorgezet. 

Ondertussen kwam er een plan met minder woningen en een 9 holes baan. Echter, de raad heeft in januari wederom aangegeven dat het plan van niet bouwen nog steeds actief was. Daarnaast was de raad wel van mening dat er gesprekken gevoerd moesten worden. 

Opties in oktober naar raad 
Alle partijen hebben hun wensen in kunnen dienen. Hierbij gaat het om toch woningen te bouwen tot het plan van overname van de golfbaan door de gemeente. Op 5 september zullen de partijen nogmaals met elkaar in overleg gaan. 

Maar het staat vast dat de wethouder in oktober de gemeenteraad wil bijpraten, de varianten aanbieden en de consequenties doornemen met de raad. Hierdoor zal de gemeenteraad een zorgvuldig en afgewogen besluit kan nemen. Daarna kan de oplossing worden doorgevoerd.  

(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights