Elektrische bus

Regionale media schrijven dat vervoerder EBS niets wist van de technische mankementen van de bussen die zijn overgenomen van Keolis. Dit heeft de vervoerder laten weten – middels een brief – aan de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. 

Busproblemen 
De brieven aan de provincies zijn in handen gekomen van Omroep Gelderland. Deze omroep had al eerder gemeld dat er problemen waren geconstateerd met de chauffeursstoel. Tevens zouden zo’n 7 van de 10 bussen naar rechts trekken. 

Ondertussen zijn de technische klachten opgelopen – naast het naar rechts trekken van de bus en de problemen met de chauffeursstoel – met trillingen in de wagen en ‘mogelijk excessieve’ roest. 

Door het trekken naar rechts, zouden de chauffeurs voortdurend tegen moeten sturen naar de linkerzijde. De chauffeursstoelen zouden verkeerd zijn geplaatst in de cabine, waardoor chauffeurs lichamelijke klachten hebben gekregen. 

Aanbesteding 
EBS heeft de aanbesteding gekregen van de provincies, waarbij een onderdeel van de aanbesteding was, dat het merendeel van de bussen overgenomen zou worden. EBS heeft bussen en diensten overgenomen op de Veluwe, maar zal eind dit jaar ook in Flevoland gaan rijden. 

Volgens chauffeurs zou men scheef op de stoel zitten. Als men zo’n 3 uur heeft gereden, kan de chauffeur daarna best wel slecht lopen. Er zijn meldingen gedaan dat chauffeurs strompelend naar buiten komen. 

Ook door steeds tegenstuur te moeten geven naar links, ontstaan er klachten aan de arm. Volgens de vervoerder was zij niet op de hoogte van de technische mankementen. De provincies hebben ondertussen geantwoord dat EBS bewust heeft ingeschreven.  

Volgens een ambtenaar – die hierop vorig jaar reageerde – moet men nu niet terugkrabbelen. Daarnaast hebben de provincies aangegeven dat pas in augustus duidelijk werd dat bepaalde mankementen niet zijn opgelost. 

Ondertussen houden de provincies de vervoerder vooralsnog aan de afspraken voortvloeiend uit de aanbesteding. Tenslotte is het een contract van 13 jaar. Of dat Keolis-bussen in Flevoland worden ingezet, is nog niet helemaal duidelijk. 

(Bronnen: Omroep Gelderland, Omroep Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights