ALMERE – Volgens Extinction Rebellion (XR) is het hoog tijd dat de gemeente Almere een burgerberaad voor het klimaat krijgt. Dit komt van woordvoerder Eric Oosterom van XR, namens honderden inwoners van Almere. XR doet het initiatief alleen om het beraad op te zetten. Op het moment dat het er is, doet XR een stap terug. Het burgerberaad voor het klimaat moet een instrument worden voor elke inwoner van Almere. 

Burgerberaad voor het Klimaat
Extinction Rebellion heeft een document opgesteld met de titel ‘Burgerberaad. De noodzakelijke update van onze democratie’. Hierin wordt tekst en uitleg gegeven over het ‘Burgerberaad’. 
Volgens het paper bestaat een burgerberaad meestal uit 100 tot 200 inwoners van gemeente, provincie of land. Samen vormen ze een dwarsdoorsnede van de bevolking. Om deze dwarsdoorsnede te krijgen, worden de deelnemers geloot. De deelnemers aan het burgerberaad hebben de opdracht om een antwoord op te stellen op een of meerdere open vragen. 
Tevens worden de werkwijze, afspraken, plannen voor een burgerberaad duidelijk uitgelegd. Zo wordt geschreven dat een burgerberaad een proces is waarin gewone mensen politieke beslissingen nemen over een onderwerp dat de samenleving zorgen baart en verdeelt. In een aantal landen zijn dit soort burgerberaden al werkzaam.   

Ook de Stichting Bureau Burgerberaad komt met dezelfde ideeën. Bureau Burgerberaad is het expertisecentrum voor burgerberaden. Het doel is een democratie te krijgen waarin politiek en burgers samenwerken om taaie vraagstukken op te lossen.  Volgens de site van deze Stichting is een nationaal burgerberaad over klimaatbeleid héél dichtbij. Mede dankzij de brede steun van duizenden Nederlanders én de politiek. De Tweede Kamer heeft op 28 juni groen licht gegeven om na de zomer te beginnen met de loting van deelnemers. Echter toen viel het kabinet. 
Maar het klimaat wacht niet tot een nieuw kabinet is geïnstalleerd en tot de Tweede Kamer weer helemaal is ingewerkt. Daarbij komt dan nog dat het burgerberaad veel te veel vertraging heeft opgelopen. Daarom wordt nu opgeroepen om dit plan door te pakken. 

Burgerberaad Almere
XR geeft aan dat een burgerberaad een initiatief is waarin burgers de politiek helpen om besluiten te nemen, met andere woorden: uitbreiding van de democratie. Gekozen politici worden niet aan de kant geschoven, maar de gewone burger krijgt meer zeggenschap over hoe de stad zich kan en moet ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat het burgerberaad mandaat krijgt van de gemeenteraad.   
XR wil een goed klimaatbeleid voor Almere. Ook in de gemeenteraad wil men dat er wat moet gebeuren, maar daar wordt tegen beleid en belangen aangelopen. Een burgerberaad kan hier door heen breken. Mooi zou zijn als de raad de voorstellen van het burgerberaad één op één overneemt. 

Het burgerberaad moet een echte doorsnee zijn van de bevolking van Almere, dus ook met mensen die niet met klimaat bezig zijn. Het beraad krijgt alle informatie die besproken wordt en denkt er over na om te komen tot een klimaatplan voor de stad. De deelnemers van het burgerberaad bepalen zelf welke informatie nodig is en de agenda en de inhoud van het plan. Momenteel wordt door XR Almere gewerkt aan een agendavoorstel voor de raad, dat na het zomerreces meteen wordt ingediend. Gesprekken zijn er al geweest met verschillende fracties in de gemeenteraad. Hierbij kwam naar voren dat veel fracties meer inspraak van de bewoners willen. 

(Bronnen: Extinction Rebellion Almere (+ document Burgerberaad), Bureau Burgerberaad, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency /18.08.2023

Een gedachte over “Er moet een Burgerberaad voor het Klimaat komen in Almere”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights