Dagbesteding Oudere

Per 18 september zal het woon-zorgcentrum Laarstaete van Coloriet worden toegevoegd tot het arsenaal van opleidingsplekken. Dit zal gaan gebeuren voor de zij-instromers van Coloriet en de mbo-instelling Firda. De opzet is dat studenten van verschillende niveaus aan de slag gaan met het werk voor en met bewoners. Hierbij worden ze begeleid van ervaren verzorgenden en verpleegkundigen en werken ze in een zogenoemd leerteam. 

Stichting Coloriet 
De organisatie Coloriet is ontstaan na een fusie tussen 3 verschillende stichtingen voor zorg aan ouderen. Deze 3 stichtingen waren de Stichting Verpleeghuis ‘t Laar (ontstaan in 1988), de Stichting Beschut Wonen Dronten en Zeewolde en Wooncentrum De Regenboog (ontstaan in 1987) . 

De 3e stichting was de Interconfessionele Stichting voor Ouderenzorg – De Hoven (ontstaan in 1988). In eerste instantie fuseerden ’t Laar en de Regenboog in 2001. Hierdoor ontstond Stichting Coloriet. In 2005 was de volgende fusie tussen Coloriet en De Hoven.   

De Stichting Coloriet is een stichting voor wonen en zorg voor senioren in de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde. De Stichting heeft ruim 1.400 cliënten en hun familieleden, ruim 1.200 medewerkers en zo’n 600 vrijwilligers. 

Coloriet Laarstaete
Laarstaete is een woonzorgcentrum in hartje Lelystad. Het centrum is vrij toegankelijk voor een ieder die er woont, op bezoek komt of gebruik maakt van de diensten van het centrum. Het is een moderne woonomgeving in het centrum met winkels om de hoek. 

Het centrum is er voor intensieve verzorging, begeleiding en verpleging. Tevens is Coloriet Laarstaete de plaats om te revalideren. Het centrum beschikt over moderne ruimten waar een team van gespecialiseerde artsen en behandelaren de zorg geven die nodig is. 

ROC Firda
Het Friesland College en ROC Friese Poort gaan samen verder als Firda. Op dit moment is er een tijdelijke site van Firda, die na de instellingenfusie op 4 september vervangen zal worden door de nieuwe, complete site. Tot dat moment is de informatie te vinden op de sites van beide organisaties.

Vanaf 1 augustus gaan de beide organisaties verder als Firda. Hierdoor wil men als een nieuwe ROC goed en eigentijds mbo bieden in Friesland en Noordelijk Flevoland. Firda staat voor ‘vieren’ (Zweeds). Daarom wordt de verbinding met de omgeving gevierd.  

Door de fusie kan men nog beter aan die verbinding werken. Samen zullen de 2 organisaties sterker staan, zijn ze dichterbij en nauwer verbonden. Ondanks de verschillen hebben ze elkaar nodig en in feite maken de verschillen de nieuwe organisatie compleet. 

Extra aandacht
Coloriet draagt er zorg voor dat de zorg die de bewoners krijgen van het leerteam verantwoord en veilig is. Het gaat altijd onder begeleiding van een leercoach of werkbegeleider. 

Doordat er meer studenten op een afdeling zijn, kan er meer aandacht aan de bewoners worden gegeven. Daarentegen moeten de verzorgers alles nog wel leren. Doordat men een combinatie krijgt van leren en werken, hoopt Coloriet dat het beroep aantrekkelijker wordt gemaakt. In de zorg zijn nogal wat personeelstekorten.   

(Bronnen: Radio Lelystad, Coloriet, Coloriet Laarstaete, Firda) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.08.202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights