Sportflevo heeft op haar site (en Instagram) informatie geplaatst over de mogelijkheid tot sporten in de buurt. Zo zijn er lijstjes te vinden over onder meer Urban sport locaties, Flevolandse evenementen, MTB routes, indoorlocaties, watersportlocaties en ga zo maar door. Lijstjes met zo’n 10 voorbeelden in elke categorie. De rijtjes zijn te vinden op de site van Sportflevo

Beweegmogelijkheden 
Sporten wordt overal gedaan, maar het bewegen in de openbare ruimte is flink toegenomen in de afgelopen jaren. In Flevoland is veel te vinden op het gebied van sport. Dit gaat van de prachtige natuur naar de ruim opgezette woonkernen en de goede infrastructuur. 

Om de sport- en beweegmogelijkheden in Flevoland te ontdekken en te beleven, kan men gewoon de informatie op zoeken op de bovenstaande site. Met deze info worden inwoners en bezoekers plaatsen, routes en evenementen getoond, die men niet mag missen.  

Urban sport
Een van de rijtjes op de site is die van 10 Urban sportlocaties in Flevoland. Urban sport staat voor een verzameling van sport- en beweegactiviteiten, waarbij de vaardigheden worden getoond in de bebouwde omgeving. 

Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan het springen van gebouw tot gebouw, de trucs met skateboard, fiets of step. Maar er zijn ook de zogenaamde ‘straatvarianten’ van de bekende volkssporten. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld straatvoetbal. 

In de straattaal staat urban voor stedelijk en wordt meestal in de muziek (en ook dans en kunst) gebruikt om bepaalde stromingen aan te geven, zoals rap, hiphop, maar ook graffiti. De Urban Sports volgt deze stromingen. 

Eigenlijk hebben de jongeren in de grote steden een eigen cultuur ontwikkeld, de Urban Culture. Dit zijn de creatieve uitingsvormen van jongeren die leven in de grote stad (of in een stedelijke omgeving). Urban Culture is op straat ontstaan.

Urban Sportlocatie Lelystad
Een van de Urban Sportlocaties in Lelystad is bijvoorbeeld LelyBarz Woldpark: Calisthenics- en Bootcampplek. Begin 2022 heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid tijdens de Motiemarkt voor de komst van LelyBarz gestemd. 

Calisthenics  staat voor een fysieke sport die zich richt op training met behulp van het eigen lichaamsgewicht als weerstand. Dit gebeurt met duw-, trek-, buig-, sprong- en zwaai-oefeningen. Het doel is het vergroten van spierkracht, spiermassa, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Een andere locatie is het skatepark aan de Binnendijk in Lelystad-Haven. Februari 2022 is nog een petitie gestart om dit skatepark in de wijk te behouden. In februari zijn toen ruim 400 handtekeningen opgehaald.

Het skatepark bestaat uit een halfpipe, skatebaan en een bijbehorend verhard basketbalveld, een kunstgrasveld en een voetbalveld. Naast de spelende kinderen en jongeren maken ook de basisschool De Sluis en kinderopvang Kidz-Ahoy veel gebruik van het skatepark.

(Bronnen: Sportservice Flevoland (+ Instagram), Alles over Sport, LelyBarz (Facebook), lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights