Lelystad Airport viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en dat zullen we weten ook! Zo werd begin juni een miniatuurversie van de luchthaven onthuld in Madurodam. En in juli waren regelmatig reclamespotjes te horen op BNR Radio waarin wordt gesteld dat er hard wordt gewerkt aan de opening van een duurzame luchthaven.

Sponsorcontract
Onlangs stond in de Flevopost te lezen dat Lelystad Airport het sponsorcontract met de Lelystadse Uitdaging (dat reeds vijf jaar loopt) met een jaar heeft verlengd. De Lelystadse Uitdaging is een initiatief dat het lokale bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met elkaar verbindt.

Doel hiervan is de leefkwaliteit van inwoners van Lelystad te verbeteren. Vorig jaar realiseerde de organisatie maar liefst 350 matches met een maatschappelijke waarde van €400.000.

Extinction Rebellion (XR)
Extinction Rebellion Lelystad (XR) vraagt zich af in hoeverre een luchthaven bijdraagt aan een goede leefkwaliteit van inwoners. De luchtvaart staat bekend om haar hoge uitstoot van broeikasgassen, (ultra)fijnstof en geluidsoverlast.

Privéjets stoten gemiddeld 5 tot 7 keer zo veel uit per passagier als een commerciële vlucht. Als de Lelystadse Uitdaging écht de leefbaarheid van inwoners hoog in het vaandel heeft staan, dan zal ze volgend jaar stoppen met deze greenwashing en de samenwerking met Lelystad Airport beëindigen.

XR strijdt tegen de fossiele industrie aangezien het een zeer groot aandeel heeft in de klimaatcrisis.

(Bron: Persbericht Extinction Rebellion) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights