NS trein

Namens Rover Flevoland heeft voorzitter Misja Speur een brief gestuurd aan het college van Gedeputeerde Staten Flevoland, Provinciale Staten en de gemeenteraden langs de lijn Hanzelijn en de Flevolijn. Rover Flevoland is van mening dat de provincie alles aan moet doen om de NS van gedachten te laten veranderen. 

Nieuwe dienstregeling 
Volgens de brief van Rover Flevoland zou de NS vanaf december dit jaar in het hele jaar weer alle treinen laten rijden die door de pandemie en de personeelskosten waren geschrapt. Alleen in Flevoland zou juist het tegenovergestelde gebeuren. 

In Flevoland heeft de reiziger dit jaar al wat reismogelijkheden moeten inleveren. Mede door de nasleep van de pandemie en het personeelsgebrek had NS tijdelijk in de daluren minder intercity’s laten rijden tussen Lelystad Centrum en Schiphol. 

Daarnaast werden de sprinters tussen Almere Centrum en Almere Oostvaardersplassen helemaal geschrapt. Volgens Rover dreigt deze situatie langdurig te gaan worden. Daarbij is de kans aanwezig dat er in Flevoland minder treinen gaan rijden. 

Verslechtering van de dienstregeling 
In Nederland zullen vanaf december veel geschrapte treinen weer terugkomen, maar dat geldt niet voor Flevoland. Hier gaan meer treinen verdwijnen. Het voornemen van NS is om in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar 2 keer per uur een sprinter te laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaardersplassen. 

Het meeste ongemak komt te liggen bij de reizigers van en naar Almere Buiten. Op dit station zullen buiten de spits nog maar 2 treinen per uur en per richting stoppen. Voorheen waren dat 6 treinen. Dit komt onder meer doordat de geschrapte Intercity’s niet meer terugkeren. 

Ook de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid zal in de avonduren en op zaterdag- en zondagochtend vroeg erop achteruitgaan. Dit komt doordat de sprinter tussen Lelystad Centrum en Zwolle teruggebracht gaat worden naar één keer per uur.  

Landelijk overleg 
Volgens Rover zullen steeds meer reizigers afhaken als er minder treinen gaan rijden. Daarom roept Rover Flevoland de Provinciale Staten en de getroffen gemeenten op om acties te starten richting de Nederlandse Spoorwegen. 

Volgens een woordvoerder van NS zal inderdaad de dienstregeling aangepast worden, maar NS speelt in op het reisgedrag. Zo heeft de NS geconstateerd dat er zo’n 15 procent minder reizigers zijn, die ook op andere dagen reizen als voorheen.  

De dienstregeling 2024 zal worden voorgelegd aan het landelijk overleg van consumentenorganisaties in het OV. Hier zit ook Rover in. Dat is de mogelijkheid om hun zienswijze in te dienen. Na de zomer zal het plan pas definitief worden. 

(Bronnen: Brief Rover Flevoland, Rover, Omroep Flevoland, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights