In Nederland is huidkanker de meest voorkomende en snelst toenemende vorm van kanker. Nederlanders weten dat blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en huidveroudering vergroot. En toch beschermt één op de vijf* Nederlanders zich nooit als ze de zon in gaan! ‘Ik heb niet altijd zonnebrandcrème bij me’ is de belangrijkste reden waarom men zich niet insmeert.

Zilveren Kruis zet tot en met september smeerpalen neer op zo’n 80 locaties in Nederland. Langs de kust, op stranden en festivals. Jan-Willem Evers, commercieel directeur Zilveren Kruis: “Zonlicht geeft energie en zorgt dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Bescherming is wel belangrijk! Goed insmeren telt ook mee als het gaat om je gezondheid. Smeer ook als je een wandelingetje maakt of een potje voetbal speelt met je kind of een dagje naar het Dierenrijk gaat. Dan wordt het smeren nog wel een vergeten. Een derde van de Nederlanders die vorige zomer de zon in ging, zijn verbrand. Dat kan en moet anders.”

Smeersmoezen
Gelukkig is het merendeel van de Nederlanders zich bewust van de risico’s. Toch is smeren bij een grote groep nog geen gewoonte. Geen zonnebrand bij je hebben is smeersmoes nummer één. Maar er zijn er veel meer! ‘Ik houd niet van insmeren, dat is gedoe.’ ‘Mijn huid kan goed tegen zon.’ ‘Eenmaal per dag smeren is genoeg.’ 

Evers: “Zet zonnebrandcrème in het zicht in bijvoorbeeld de badkamer of keuken. Stop een flesje in je (werk)tas en standaard bij je sportspullen. Zodat je het altijd zichtbaar en in de buurt hebt. Zo wordt smeren in kleine stapjes een routine. Als je even in de tuin gaat werken, een attractiepark bezoekt of met vrienden naar het terras gaat. Voorkom nu problemen op latere leeftijd.”

Het voorkomen van kanker is een van de speerpunten van het kabinet. Ook het Huidfonds gaat daarom de komende jaren door met campagne voeren voor huidkankerpreventie. Huidfonds-directeur Marijne Landman is enthousiast over de bewustwordingscampagne van Zilveren Kruis: “De gevolgen van zonschade worden vaak pas jaren later zichtbaar. Elke keer dat je verbrandt, neemt de kans op huidkanker toe. Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelopties zijn. Maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter!”

Smeren en doseren
Van april tot en met september is de zonkracht in Nederland vaak hoog. Naast smeren is doseren belangrijk. Het Huidfonds adviseert daarom tussen 12.00 en 15.00 uit de felle zon te blijven. En als je naar buiten gaat, denk ook aan een petje of zonnehoed en een zonnebril. Jan-Willem Evers: “En blijf smeren! Want dat je met factor 30 niet bruin wordt, is ook een smeersmoes.”

Locaties smeerpaal, smeerfiets en UV-booth
Tot en met september zet Zilveren Kruis op zo’n 80 locaties smeerpalen neer. En is Zilveren Kruis de hele zomer aanwezig op heel veel festivals in Nederland. En rijdt de smeerfiets rond. Ook wordt een uv-booth ingezet. In deze photobooth kun je meer ontdekken over jouw huid en zonbescherming. Eventuele huidschade is op de uv-foto te zien. Daarnaast zie je het verschil als je niet én wel beschermd bent met zonnebrandcrème.

De komende weken worden de smeerpalen verder ingezet voor de hele zomer. De lijst met de verschillende locaties vind je hier terug.

*Flitspeiling 2022 van Motivaction iov Ministerie van VWS 

(Bron: Ziekenhuis St Jansdal) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights