Moest je in de Oostvaardersplassen nog onder leiding van een gids een moeraswandeling maken, gaat dat de komende periode veranderen. Men is bezig met de aanleg van een vlonderpad net buiten de Driehoek. Hierdoor kan men binnenkort op eigen houtje een deel van het moeras gaan ontdekken.

Oostvaardersplassen verder ontdekken
Momenteel wordt er gewerkt aan een begaanbaar vlonderpad, maar op dit moment is het nog wel wat blubber en een half afgemaakte brug. Het vlonderpad moet bestand worden gemaakt voor elk seizoen. 

De bedoeling is dat het nieuwe vlonderpad het noordelijkste punt van de Driehoek met het pad richting de Schollevaarhut gaat verbinden. Hierbij wordt het Hoofddiep overgestoken over de stuw bij het moeras. Voorheen was dit alleen mogelijk met een gids.   

Nieuwe bezoekerstoren 
Maar er wordt nog meer aangepast. Dit jaar zal op dezelfde route een nieuwe bezoekerstoren worden gebouwd. De opzet is dat deze gerealiseerd gaat worden net voordat men de stuw over zal steken. 

Op de plaats van de monitoringshut zal een uitkijktoren komen. Vanuit deze toren kan men een groot deel van de natte en droge graslanden en moeras bekijken. Zodoende wordt een groot stuk van het kerngebied zichtbaar voor de bezoeker van de Oostvaardersplassen. 

Bouw vlonder
De bouw van de toren begint eind augustus. De fundering van het vlonderpad zal bestaan uit grenen palen van 7 meter, die voor enkele meters de grond ingaan. Zo staan ze niet alleen in de klei maar ook stevig in het zand. 

Op het moment dat de paal boven het water uitkomt, komen er kunststof vlonderdelen omheen. Dit is nodig zodat er geen zuurstof bij het hout kan komen. Hierdoor zal het systeem wel zo’n 50 jaar mee kunnen. 

Daarbij zijn de vlonderdelen gemaakt van gerecycled kunststof. Buiten het broedseizoen en buiten de winterperiode is het vlonderpad opengesteld. Dit is nodig voor de rust van de dieren. Daarom zal het vlonderpad voor de eerste keer open worden gesteld rond 15 juli 2024. 

(Bronnen: Boswachters Blog, Radio Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights