Huisarts (© pixabay)

ZWOLLE – Volgens regionale media is de huisartsenpraktijk DeBolleBieste uit het samenwerkingsverband van huisartsen gezet. Een artikel in de media kreeg een kop mee als ‘Huisartsen verzaken spoeddiensten te draaien: nu zijn 4600 patiënten van praktijk in Zwolle de pineut’. 

Samenwerkingsverband
Huisartsenpraktijk DeBolleBieste is – volgens de regionale media – uit de regionale huisartsenpost gezet. De beslissing om deze stap te ondernemen, is gedaan door Medrie. Medrie is een regio-organisatie voor huisartsen in de regio’s Flevoland, Hardenberg en Zwolle.  De organisatie is verantwoordelijk voor de huisartsenspoedzorg voor de avonduren, nachten en weekenden. Tevens wordt steun verleend aan de huisartsen in de dagpraktijken en bij eventuele vernieuwingen in de zorg. Hierdoor kunnen de 270 aangesloten huisartsen goede zorg bieden aan ruim 600.000 patiënten. 

Medrie heeft 3 aandeelhouders en dat zijn de besturen van Huisartsenvereniging Regio Zwolle (voor 51 procent), Huisartsencoöperatie Flevoland (voor 32 procent) en Coöperatie Huisartsenvereniging voor Regio, Initiatief en Samenwerking (voor 17 procent). De bestuursleden van de aangesloten organen zijn de vertegenwoordigers namens de huisartsleden. 

Spoeddiensten 
Volgens de media zouden de artsen meerdere malen verzaakt hebben de spoeddiensten te draaien. De huisartsenpraktijk DeBolleBieste is een Co-Med-praktijk. De stap van uit de huisartsenpost te zetten van DeBolleBieste kan consequenties hebben voor ruim 4.500 patiënten.  

Huisartsenorganisatie Co-Med is in 2019 opgericht en is een commerciële organisatie. Co-Med heeft – volgens haar site – een antwoord op de toenemende druk op de huisartsenzorg, daar ze genoeg ervaring heeft met praktijkovernames. De organisatie geeft aan dat de Nederlandse huisartsenzorg onder grote druk staat door gebrek aan huisartsen / praktijkhouders én een sterke toename van administratieve- en managementtaken. Co-Med meent dat de huisarts zich volledig moet concentreren op de patiëntenzorg en aanverwante taken.

Co-Med neemt – indien noodzakelijk – taken of hele huisartsenpraktijken over. Maar aan de andere kant zijn er ook klachten te horen over de keten. Co-Med is commercieel en wil geld verdienen. Volgens de media zijn er klachten over de te krappe bezetting, slechte bereikbaarheid van de praktijken. In Zwolle bleek dat artsen van de Co-Med-praktijk meerdere malen geweigerd te hebben om spoeddiensten te draaien.
Tussen de verschillende partijen zijn nogal wat gesprekken geweest en nu is deze stap gezet. Dit houdt in dat DeBolleBieste zelf de spoedzorg voor avond-, nacht- en weekenddiensten moet regelen.   

Co-Med is het niet eens met de beslissing. Echter er schijnen ook berichten te zijn dat het niet zo goed zou gaan in Enschede. De Co-Med Praktijken in de wijk Hogeland zijn voor 3 weken gesloten wegens de vakantie. Huisartsenkring Twente heeft hierop gereageerd dat de vervanging niet goed is geregeld. Ook hier zouden duizenden patiënten de dupe kunnen worden. Echter Co-Med is van mening dat de vervanging goed is geregeld. Dit wordt ook beaamd door Menzis. Geplande afspraken met de assistente en / of praktijkondersteuner gaan in Enschede gewoon door.   

(Bronnen: Medrie, Co-Med DeBolleBieste, De Stentor, AD, Co-Med, RTV Oost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights