KAMPEN – De gemeente Kampen gaat het Meeuwenplein vernieuwen, daar de inrichting niet meer van deze tijd zou zijn. De vernieuwing is nodig om er een veilig, groen en klimaatbestendig plein van te maken. Een plein met voldoende parkeerplaatsen. De gemeente  heeft aangegeven dat de werkzaamheden op 28 augustus zullen starten en zullen duren tot het eind van het jaar, waardoor het parkeerterrein niet toegankelijk zal zijn. 

Huidige inrichting niet meer van deze tijd 
Kampen is van mening dat de huidige inrichting van het Meeuwenplein niet meer van deze tijd is. De bomen zouden slecht groeien en het plein zou qua sfeer en materiaalgebruik niet aansluiten bij de historische binnenstad. 
Het hemelwater wordt volgens de gemeente onvoldoende goed afgevoerd, waardoor er plassen ontstaan. Op warme dagen wordt het plein erg warm door de versteende inrichting. 

Daarom heeft de gemeente Kampen een plan ontwikkeld om van het Meeuwenplein een veilig, groen en klimaatbestendig plein met voldoende parkeerplaatsen te maken. Tevens zal door de aanpassing de wateroverlast tot een minimum beperkt worden en zal de biodiversiteit toenemen. 
Aannemer Van Dalfsen zal op maandag 28 augustus met de werkzaamheden beginnen, zodat eind van het jaar deze afgerond kunnen worden. Er worden hekken geplaatst voor de veiligheid van bezoekers van de omgeving. 

De gemeente Kampen heeft op haar site aangegeven dat de werkzaamheden op 28 augustus zullen beginnen, maar bewoners van de stad, omwonenden en bezoekers hebben op vrijdag 4 augustus reeds kunnen constateren dat 25 esdoorns van het Meeuwenplein zijn gekapt. Dit tot verbazing van de inwoners, daar het niet op de site van de gemeente staat maar te vinden zou zijn op de Facebook pagina van de gemeente Kampen. De Facebook pagina geeft aan dat op donderdag 3 augustus de bomen op het Meeuwenplein gekapt zouden worden. Het zou nodig zijn om na de bouwvak de herinrichting te starten om het plein veiliger en klimaatbestendig te maken. 

Op de Facebook pagina en in de media hebben inwoners aangegeven het niet te snappen waarom de 25 esdoorns gekapt moesten worden. Daarentegen staat op de site van de gemeente wél vermeld dat de bomen niet goed groeien, maar niet dat ze gekapt zouden worden.  
Daarom vraagt een inwoner ook in de media waarom de gemeente ‘nog nooit heeft gehoord van verplaatsen’. Op een andere plaats zouden de bomen nog jaren meekunnen. Een andere inwoner vraagt zich af waarom de gemeente gezonde bomen kapt. Het zou tijd worden dat de gemeente zich bezighoudt met ‘het herplaatsen van gezonde bomen’. Een derde inwoner opperde het idee dat hij of zij ‘best één van de bomen wil adopteren’.   

De kapvergunning voor de 25 esdoorns is vorig jaar aangevraagd. De gemeente Kampen – uitgelegd door wethouder Jan Peter van der Sluis – is in het algemeen kritisch als het gaat om het kappen van bomen. De gemeentelijke strategie is bomen te laten staan en zoveel mogelijk bomen toe te voegen. Volgens de wethouder duurt het jaren voordat er weer een beetje boom staat met omvang. 
Echter, voor de bomen van het Meeuwenplein gaat dat niet op. De bomen zouden niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Daarnaast is de bodemkwaliteit onvoldoende. Door deze punten zouden de bomen in een te slechte staat zijn om ze te kunnen verplaatsen. Maar volgens een woordvoerder van de gemeente zouden er voor de 25 gekapte esdoorns 25 bomen terugkomen. 

(Bronnen: Gemeente Kampen (+ Facebook), De Stentor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.08.2023)

Ook te lezen op kampen.nieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights