ALMERE – De gemeente Almere is ontworpen als een meerkernige stad, waarbij verschillende stadskernen verspreid zijn in een uitgestrekt stadslandschap. Het lege polderland is ingericht waardoor bijzondere landschappen zijn ontstaan. Hierbij valt te denken aan zichtlijnen, velden, bossen, parken, vaarten, plassen en grachten. Dit groenblauwe karakter is verweven in de stedelijke structuren. 

Groenblauwe karakter  
Het beeldmerk van Almere wordt gevormd door het groen en het (blauwe) water. Almere staat bekend als een groene stad, waarbij stad en land samen zijn ontworpen. Het model is gebaseerd op de tuinstadgedachte van Engeland rond 1900. 
De opzet was om het wonen in het groen als alternatief te bieden voor de drukte van en de versteende steden in de Randstad. Het was niet bedoeld voor de elite, voor de rijken, maar juist voor de gewone man. Dit heeft geresulteerd in een groenblauw raamwerk. 

Juist dit is goed te zien op de plattegrond, de groenblauwe kaart. Deze kaart laat alle groene en blauwe plekken in Almere zien. Op de achterkant van de kaart kan men alle informatie vinden over de dieren, planten en bomen in Almere en waarom juist deze zo belangrijk zijn.  

Almere geeft een uitgebreid, gevarieerd stadslandschap voor mens en dier als een natuurlijke tegenhanger van het stedelijk gebied. Met groen worden de stadsdelen begrensd, waardoor een duidelijk contrast ontstaat tussen stad en raamwerk. Daarentegen bestaat het buitengebied uit natte natuurgebieden en plassen. De bossen, de parken en de weteringen lopen als een samenwerkend netwerk tussen de stadsdelen door. 

Het Cirkelbos 
Stadsboswachter Amy heeft ook een favoriete plek op de groenblauwe kaart en dat is het Cirkelbos. In dit bos worden de rechte lijnen van het jonge polderbos onderbroken door cirkels. Amy geeft aan dat de bomen in een cirkel staan; de bomen zijn vooral hazelaars, beuken en de els. Dwars door het Cirkelbos stroomt de Gooimeerbeek die gevoed wordt met kwelwater uit het Gooimeer.  
Volgens de stadsboswachter kan men met de spiraal naar boven lopen, waarna men een fantastisch weids uitzicht heeft. Ze komt graag in het gebied in de herfst, want dan zijn de verkleuringen van de bladeren van de beukenbomen goed te zien. 

In het centrum van het Cirkelbos ligt het Museumbos. In dit laatste deel kan men verschillende landschapsparken vinden. Elk park heeft een oppervlakte van een hectare. Een ontwerper en een kunstenaar hebben elk perceel een bepaalde vorm gegeven. Hierdoor komen steeds verschillende plekken voor. Vooral kinderen kunnen er spelen, maar iedereen kan dwalen door de verschillende stukken bos en genieten van het onvoorspelbare van de natuur. 

Urban Nature Almere
De groenblauwe kaart – gelanceerd op 22 mei 2023 en initiatief van het programma Almere 2.0 – is een kaart van één van de groenste steden van Nederland. De kaart brengt een ode aan de stad en nodigt iedereen uit om de natuur in en om Almere te ontdekken, te leren en er van te genieten. 
De kaart (‘Urban Nature Almere’) wijst de bezoeker naar alle groene, waterrijke en recreatieve plekken in Almere. De kaart laat zien hoe groen en blauw de stad is, aangegeven zijn de parken, de (binnen) tuinen, de plantsoenen, de natuurspeeltuinen, de sportvelden, de grachten, de meren, de polders en de bossen.

Het initiatief van Almere 2.0 is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, het Flevolandschap, Provincie Flevoland, Zuiderzeeland, Stad & Natuur Almere, IVN, Aeres, Almere City Marketing en NS.

(Bronnen: Gemeente Almere, Omroep Almere, Boswachter Amy (Instagram), Omroep Almere, Stad en Natuur, Staatsbosbeheer, Visit Almere, Almere Dagblad, Urban Nature Amsterdam) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights