Tijdens de storm Eunice in februari 2022 zonk het schip de Octans. Het schip dat aan een pier achter Batavialand lag, dreigde door de stom op drift te raken. Dit werd voorkomen door de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) van Urk, waarbij de 5 opvarenden van boord werden gehaald, maar het schip zonk.    

Het schip Octans
De Octans is met de naam UK 275 in 1969 bij de bouwwerf Metz / Hoekman op Urk gebouwd. In 1976 zonk het schip en werd daarna weer gelicht. Vanaf 1977 tot 2002 werd het gehuurd door Rijkswaterstaat. Tijdens de storm Eunice zonk het schip weer voor een deel. 

De media geven aan dat het voormalige opleidingsschip voor de scheepvaart verkocht is aan een bedrijf in Letland. Dit staat ook aangegeven op de site Binnenvaart, alleen de naam is niet bekend. 

Gemeente Lelystad betaalt rekening 
De Octans ligt momenteel in opslag bij een maritiem bedrijf (Zwartsluis). Dit wordt betaald door de gemeente Lelystad, wat ondertussen al is opgelopen tot tienduizenden euro’s. Daarnaast heeft Lelystad de rekening voor het bergen van het schip (ruim 60.000 euro) ook betaald. 

Vorig jaar heeft de gemeente Lelystad laten weten om de rekening te verhalen op de eigenaar. Op het moment dat de eigenaar de rekening niet terugbetaald aan de gemeente, zal Lelystad de Octans in de openbare verkoop gooien. Waarschijnlijk zal binnen een week de knoop worden doorgehakt. 

Hekkotter UK 275
De Octans is gebouwd als hekkotter UK 275 en heeft een tijdlang dienst gedaan als een viskotter. Daarna werd het schip van 1977 – 2002 gecharterd door Rijkswaterstaat om dienst te doen als meetvaartuig. Het was actief voor de kust van Hoek van Holland.

Hier werd het schip ingezet om peil- en meetvaartuig metingen in de Euro- en Maasgeul te verrichten. Het Maritiem Instituut Willem Barentsz heeft de Octans in 2003 aangekocht als opleidingsvaartuig. 

Het schip was al ingericht als meetvaartuig en kon daarom ook surveywerkzaamheden doen. Dit moeten de studenten aan de hydrografie opleiding leren. Voor deze opleiding ging  het schip elke week met 12 studenten en docenten op oefening op de Waddenzee. 

In die tijd had het schip een vaste ligplaats in de haven van West Terschelling. Het beheer van de Octans lag in handen van een groep ouderejaarsstudenten die in feite woonden op het schip. Veel zeelieden hebben hun zee-ervaring opgedaan op de Octans.  

(Bronnen: De Binnenvaart, folder veiling, KNRM, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 05.08.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights