De gemeente Lelystad heeft een waarschuwing over de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) op haar site. Deze mug is een exotische mug die onder meer in Lelystad voorkomt. Volgens de gemeente is de Aziatische tijgermug de afgelopen jaren in de zomermaanden aangetroffen op bedrijventerrein Noordersluis. Tevens geeft de site aan dat de mug ziekteverwekkers bij zich draagt, zeer klein is.   

Ongewenste gast 
Nederland bestrijdt de Aziatische tijgermug om permanente vestiging van deze muggensoort in Nederland te voorkomen en tevens om mogelijke besmetting te voorkomen. De gemeente Lelystad werkt samen en heeft contact met NVWA, het RIVM en GGD Flevoland.

Aangezien er kans is dat de mug infectieziekten kan overdragen, is de aanwezigheid van de Aziatische tijgermug ongewenst. Het overbrengen van een infectieziekte is nog niet voorgekomen, daar de kans zeer klein is.  

Voor zover bekend is er nog niemand in Nederland besmet geraakt met een of andere tropische ziekte door de Aziatische tijgermug. Daarentegen kan een beet van deze mug wel hinderlijk zijn.

Aangetroffen in Lelystad 
Op 7 juli is de Aziatische tijgermug aangetroffen bij bandenbedrijf Robeo in Lelystad. Volgens gegevens zou dit het 12e jaar zijn dat de mug bij het bedrijf is aangetoond. Hierdoor lijkt het erop dat de opmars van de mug doorgaat.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft gemeld dat dit jaar al op 12 plaatsen de Aziatische tijgermug is waargenomen. De mug – die meekomt met een transport of vakantiegangers – is gezien in 4 woonwijken en 8 andere plaatsen, onder meer bandenbedrijven.   

Het aantal plaatsen waar de mug wordt aangetroffen loopt ook op. In 2020 in 2 woonwijken, in 2021 in 4 woonwijken en in 2022 was het aantal reeds opgelopen tot 8 woonwijken. Dit is naast de andere plaatsen waar de mug is gezien. 

Vooral in vakantielanden als Italië, Frankrijk en Spanje neemt het aantal Aziatische tijgermuggen toe. Het muggenseizoen zou lopen tot oktober, maar de eitjes kunnen de winter overleven. 

Om de mug te kunnen bestrijden, wordt iedereen gevraagd om melding te maken als de mug wordt gezien. De Aziatische tijgermug is kleiner dan de gewone mug, zwart met wit, met een witte streep op de rug.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights