De derde editie van de Gezonde Smikkelweken, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar, is maandag 31 juli 2023 van start gegaan. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding. In Flevoland gaan ruim 4.000 kinderen op 46 bso’s een week spelen, koken en proeven. Van courgettecake tot bietenpizza’s. Wethouder Dennis Grimbergen trapte het groentefeestje af in het Kookcafé van bso Kukeluusjes van GO! Kinderopvangorganisatie in Lelystad.

Aftrap in Lelystad
De kinderen van GO! bso Kukeluusjes gingen samen met wethouder Dennis Grimbergen een gezonde groentechallenge aan om het vrolijke groenteprogramma af te trappen. Samen deden zij het Zintuigenspel, waarbij zij bekende en minder bekende groente als maïs, ananastomaat, Chioggiabiet, paarse peen, passievrucht en vijg ontdekten.

Net als de andere bso’s in Nederland heeft bso Kukeluusjes vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten ontvangen waarmee zij de rest van de week aan de slag gaan. In het pakket zitten onder andere de ingrediënten om een courgettecake en bietenpizza’s te bakken maar ook een pakket waarmee zij hun eigen thee gaan maken van gedroogd fruit, kruiden en bloemen.

Waarom de Gezonde Smikkelweken
De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt onder andere mogelijk gemaakt vanuit het programma Jong Leren Eten. Jong Leren Eten heeft als doel dat kinderen en jongeren leren waar het eten vandaan komt en wat goed voor ze is. Het initiatief van Spoony sluit hier goed op aan.

Doe thuis ook mee!
Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s of scholen gaan, kunnen via het online platform thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden.

Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights