In mei gingen de leden en geïnteresseerden van Natuurcafé Lelystad op locatie en deze week, vrijdag 4 augustus, gaat men voor de 2e en laatste keer naar buiten en ‘op locatie’. Deze locatieavond zal plaatsvinden bij de Heemtuin in het Stadspark Lelystad. De bedoeling is om bij de ingang te verzamelen vanaf 20.00 uur en gaan kijken naar alles wat er tegen gekomen wordt aan planten, bomen, insecten. 

Lelystads Natuurcafé
Bij het Lelystads Natuurcafé is een gezellige avond voor en door natuurliefhebbers. Men moet niet denken dat het avond is waar alleen maar geluisterd wordt. Per avond wordt een thema gekozen, waarvoor iemand wordt uitgenodigd. 

Deze persoon zal een inleiding geven op het thema. Meestal is het iemand die veel weet over het onderwerp en tevens veel weet over Lelystad. Zo’n inleiding duurt meestal een half uur en begint ook niet altijd precies om 20.00 uur. 

Voor en na de inleiding is er genoeg ruimte om van gedachten te wisselen over de natuur in Lelystad, over het onderwerp of het onderwerp verder uit te werken. De avonden zijn toegankelijk voor iedereen die een warm hart heeft voor de natuur. 

De Heemtuin
De Heemtuin van de gemeente Lelystad wordt onderhouden en beheerd door de Heemtuingroep. Het is een bijzondere tuin met wilde planten die van nature in Nederland voorkomen. De Heemtuingroep bestaat uit vrijwilligers van IVN, KNNV en Landschapsbeheer.  

De Heemtuin is altijd open en vrij toegankelijk voor bezoekers. Natuurlijk wordt alles netjes gehouden. Elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 is er een werkochtend. Tijdens de ochtend wordt er gewied, gezaagd, gemaaid met de zeis, vijvers schoongemaakt en nestkastjes gecontroleerd.  

De reconstructieploeg van het Openbaar Lichaam IJsselmeerpolders heeft in 1978 op een bestaand voetbalveld, 3 moerassen, een stukje bos en bloemrijke graslanden aangelegd. Hierbij is gewerkt met hoogteverschillen. 

Naast de hoogteverschillen is er ook gebruikgemaakt van verschillende grondsoorten. Dit om vele verschillende planten te kunnen laten groeien. Zo zijn er zo’n 300 soorten inheemse wilde planten en stinzenplanten gezaaid en geplant.

(Bronnen: Natuurcafé Lelystad (+ Nieuwsbrief), IVN)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.08.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights