De Kubus Lelystad

Na een aantal jaren niet meegedaan te hebben, zal Lelystad weer meedoen aan de Open Monumentendag op zaterdag 9 september. Hierbij zal speciale aandacht aan De Kubus worden besteed, dat dit jaar 40 jaar bestaat. Niet iedereen zou de combinatie meteen leggen tussen Lelystad en monumenten, maar de stad heeft 2 rijksmonumenten en een redelijk aantal gemeentelijke monumenten.  

Monumenten in Lelystad 
De Kubus is het jongste gemeentelijke monument van Lelystad. De Kubus bestaat dit jaar 40 jaar en was de aanleiding voor de stad om weer mee te doen aan de Open Monumentendag. Het oudste monument is zo’n 6.500 jaar oud. 

Dit oudste monument is een opgraving van de Swifterbant cultuur. Van deze cultuur is nog weinig meer terug te vinden, maar in Lelystad is het Swifterkamp. Tevens zijn opgravingen gedaan, die worden bewaard in Museum Flevoland (onderdeel van Batavialand). 

Swifterkamp en Museum Flevoland zijn op Open Monumentendag te bezoeken. Daarnaast zijn er veel monumenten op het Werkeiland, waar een aantal activiteiten worden georganiseerd. Speciale aandacht is voor gemaal Wortman en het historische veerschip de MS Waddenzee.  

Unieke rondleiding door De Kubus 
De Kubus is sinds 2019 een monument en aangezien De Kubus dit jaar 40 jaar bestaat, zal het gebouw tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september open zijn. Men kan dan meegaan met de gratis rondleiding. 

Tijdens de rondleiding komt men op bijzondere plekken in het gebouw, waardoor het een unieke kans is om achter de schermen te kijken. Volgens de planning beginnen de rondleidingen om 13.30, om 14.30 en om 15.30 uur bij de receptie.

Monumentenschildje 
Het verkrijgen van het schildje voor een monument is altijd een bijzondere gebeurtenis, zo ook voor De Kubus. Toenmalig wethouder Madelon van Noort heeft het monumentenschildje overhandigd aan Alex van Zijl, directeur-bestuurder van Stichting De Kubus. 

Met de overhandiging van het monumentenschildje werd De Kubus het eerste gemeentelijke monument in hartje Lelystad. Dit naast de bestaande gemeentelijke monumenten op het Werkeiland.    

De medewerkers, directie en bestuur van de Stichting De Kubus nodigt iedereen uit om tijdens de Open Monumentendag 2023 de geschiedenis en de schoonheid van De Kubus te ontdekken. Neem deze uitnodiging aan, geniet van de rondleidingen en laat je betoveren door het unieke monument.  

(Bronnen: Open Monumentendag, De Kubus Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights