Oranjeborg is één van de deelnemers van het Ontzorgingsprogramma en maakt gebruik van de ondersteuning van provincie Flevoland om te verduurzamen en hun gebouwen energiezuiniger te maken. Het zorgbedrijf biedt een vangnet voor volwassen mannen met een verstandelijke beperking vaak in combinatie met psychiatrische-, of verslavingsproblematiek. Mannen die vastgelopen zijn in het leven vinden bij Oranjeborg houvast en een helpende hand.

Duurzaamheidsplan
Eind januari 2023 maakte provincie Flevoland een duurzaamheidsplan voor het verduurzamen van de gebouwen van Oranjeborg. Voor een centraal gebouw met onder andere de kantine en andere centrale voorzieningen en een aaneenschakeling van woonunits die ieder hun eigen verwarmingssysteem hebben.

Minder kosten en meer geld voor de zorg
Het duurzaamheidsplan geeft inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing en stelt Oranjeborg in staat om weloverwogen keuzes te maken over de verduurzaming van de verschillende gebouwen. Het plan is tot stand gekomen op basis van een energiescan en gesprekken over de mogelijke energiebesparende maatregelen.

Het duurzaamheidsplan laat zien wat de kosten, opbrengsten en terugverdientijden zijn van de maatregelen en wanneer deze het beste uitgevoerd kunnen worden. Als Oranjeborg alle maatregelen doorvoert kan het een energiebesparing van maar liefst 50% opleveren. Dat betekent minder kosten en meer geld voor zorg. Goed voor het milieu, de portemonnee en de bewoners van Oranjeborg.

Warmteterugwinning
Uit het duurzaamheidsrapport blijkt dat veel maatregelen eenvoudig zijn door te voeren tegen lage kosten. Jamie Tanahatoe, locatiemanager Oranjeborg: “Uit de scan blijkt dat we al goed bezig zijn maar dat er nog veel valt te besparen aan energie. Het meest opvallende advies is het aansluiten van ons warmte-terugwinsysteem.

Deze bleek niet aangesloten te zijn. Daar waren we nooit achter gekomen zonder de hulp van de provincie en bespaart ons nu een hoop energie. Voor aardgasvrije woningen in de toekomst zijn meerdere opties voorgesteld.

Elke woning krijgt een lucht/lucht warmtepomp of er komt een centrale opwekker voor verwarming. Welke optie het beste is wordt in overleg met de installateurs bepaald. Deze maatregel vergt meer investering, ook daarin worden wij begeleid.”

Meer tijd voor plezier
Verduurzamen gaat voor Oranjeborg verder dan de gebouwen. “Wij willen onze bewoners iedere dag een mooie dag bezorgen. Lukt dat vandaag niet, dan is er morgen weer een nieuwe dag. Een van mijn eigen levensmotto’s is plezier te maken in het leven.

Mezelf zijn en een ander ook plezier te leren hebben doet me veel goed. Daar heb ik nu, dankzij de hulp van de provincie, meer tijd voor. Als Oranjeborg willen we onze jongens weer een stukje waardigheid teruggeven, door hen weer onderdeel van de maatschappij te laten worden.

Daarvoor zijn we betrokken met onze omgeving. We werken samen met regionale winkels, voetbalverenigingen, Staatsbosbeheer, campings en bewoners in de omgeving. Dit is ook een manier van verduurzamen. Milieubewuster leven en omgaan met de middelen die je hebt.“

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights