RIJENS NIEUWS – In de visvijver van het park Wolfsweide in de gemeente Gilze en Rijen is blauwalg aangetroffen. De vijver grenst aan de Korte Rekken. Blauwalg is giftig voor zowel mens als dier. In Nederland komt blauwalg regelmatig voor. De gemeente geeft het advies om het water niet aan te raken en de honden niet in het water te laten zwemmen of te laten drinken.   

Blauwalg
De gemeente Gilze en Rijen heeft gemeld dat er borden geplaatst worden / zijn om de mensen te waarschuwen. Volgens de gemeente is blauwalg te herkennen aan het dunne drijflaagje op het water. De blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water waarin veel voedingsstoffen zitten. Deze stoffen komen in het water door onder meer afgevallen bladeren, lokvoer van sportvissers, brood, bestrijdingsmiddelen in de landbouw en hondenpoep. 
Normaal gesproken zullen de blauwalgen weer verdwijnen als het water afkoelt. Hierdoor zal het water weer een heldere kleur krijgen. 

Waterschap Brabantse Delta 
De gemeente verwijst op haar site naar een site van het Waterschap Brabantse Delta waar ook een artikel staat over blauwalg. 
Het artikel meldt dat blauwalgen bacteriën zijn die leven in zoet water. Dit water zit in sloten, beken en rivieren. Met teveel voedingsstoffen in het water en een temperatuur van het water dat redelijk hoog is, kan er blauwalgenbloei ontstaan. Dit is dan te herkennen aan een blauwgroene laag op het water.   

Op het moment dat men blauwalgen heeft aangeraakt, moet dit zo snel mogelijk worden afgespoeld of / en de dokter worden geïnformeerd. Na contact met blauwalgen kan men last krijgen van jeuk of rode vlekken op huid of ogen. Tevens kan men last krijgen van hoofdpijn en maag- en darmklachten. Ook dieren – speciaal honden die in het water zwemmen – kunnen er last van krijgen. 

Rijkswaterstaat 
Ook op de site van Rijkswaterstaat staat een artikel te lezen over blauwalg. Hier wordt aangegeven dat sommige blauwalgen giftig zijn en in de zomer voor veel overlast kunnen zorgen. Naast het verstoren van het zwemplezier, kunnen de blauwalgen ook zorgen voor massale vissterfte en stank. 
Blauwalgen (cyanobacteriën) zijn microscopisch kleine organismen die overal in de wereld in zoet water voorkomen. Als er sprake is van overmatige groei van blauwalgen wil het zeggen dat het niet goed gaat met de kwaliteit van het water en de natuur die afhankelijk is van dat water. 

Volgens Rijkswaterstaat zijn sommige blauwalgen giftig en daarom is het ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen aanwezig zijn. De blauwalg zorgt voor veel huidirritatie en op het moment dat blauwalg in het lichaam komt, kan men last krijgen van maag- en darmklachten. Vooral kleine kinderen zijn extra kwetsbaar omdat ze onbewust dingen in hun mond stoppen. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.07.202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights