ALMERE – Lokale en nationale media hebben een uitbraak van het zeer besmettelijke Norovirus gemeld in het verzorgingstehuis De Kiekendief in Almere Stad. Wat nu tot nu toe bekend is, is dat er 5 bewoners besmet zijn, waarvan er 4 op dezelfde afdeling wonen. Om verdere verspreiding te voorkomen is de afdeling gesloten. 

Norovirus 
Volgens de site van het RIVM is het Norovirus een zeer besmettelijk virus dat buikgriep kan veroorzaken. Buikgriep is in feite een ontsteking van het maag-darmkanaal. Jaarlijks krijgen ruim 4 miljoen Nederlanders buikgriep. Hiervan zou volgens cijfers van het RIVM een half miljoen besmet zijn geraakt met het Norovirus. 
De meest voorkomende klachten zijn: braken, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of -kramp. Het virus zou in de ontlasting en braaksel zitten van een besmet persoon. 

Op een andere site wordt aangegeven dat het Norovirus een groep van virussen is en belangrijke verwekkers van diarree. Zo zou het virus regelmatig voorkomen in de vorm van een epidemie op kleine schaal. Het virus zou zeer besmettelijk zijn en mensen van alle leeftijden kunnen treffen. Volgens deze site kan het virus worden overgedragen via besmet voedsel, direct contact en aerosolvorming.  

Besmetting verzorgingshuis
Familie en bewoners van het verzorgingshuis zijn ondertussen ingelicht via een brief, waarbij aan de besmette bewoners het advies wordt gegeven om op de afdeling te blijven. Tevens wordt het eten op de kamer gebracht. Bezoekers krijgen het advies om direct na het bezoek het gebouw te verlaten. 
Volgens een woordvoerder van het verzorgingshuis komt een Norovirus uitbraak vaker voor in verpleeghuizen. Dit zou komen door de verminderde weerstand, naast gemeenschappelijke activiteiten. Meestal zou de buikgriep na een aantal dagen verdwijnen. 
Medewerkers krijgen extra veiligheidsrichtlijnen om verdere besmetting te voorkomen, zoals nog vaker de handen wassen en de toiletten meerdere keren per dag schoonmaken. 

In februari 2020 was er ook al een melding van een Norovirus besmetting bij 20 bewoners in het zorgcentrum. Daarnaast was er in februari 2019 een uitbraak van een Rotavirus. In juli 2020 was er een Norovirus uitbraak in het wooncentrum Laarstaete in Lelystad. 

Naast wooncentra, is een uitbraak van het Norovirus ook in het ziekenhuis in Almere in 2017 waargenomen. Begin maart 2017 meldde het Flevoziekenhuis in Almere dat op 2 verpleegafdelingen er een uitbraak van het Norovirus was waargenomen. Volgens de regionale media zouden meerdere patiënten en medewerkers ziek zijn geweest en last hebben gehad van overgeven en diarree. 
De 2 afdelingen waren gesloten en nieuwe patiënten werden opgenomen op andere verpleegafdelingen. Hier werden tijdelijk meer bedden geplaatst en werd er meer personeel ingezet.  

(Bronnen: RIVM, Wikipedia, Omroep Flevoland, NOS, 1Almere, AD) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights