WAGENINGEN – In de regio Wageningen is een vereniging van enthousiaste duurzame boeren, producenten, cateraars en winkels. Dit is de vereniging StreekWaar voor de regio Wageningen, Ede, Renkum en een stukje Betuwe. Er wordt samengewerkt met de natuur, zodat er duurzaam, lokaal en gezond eten op het bord kan komen. 

Streekmarkt
Wanneer er geoogst wordt en de producten gemaakt worden, hangt samen met het seizoen, de zon en de regen. Op die manier is er elke week weer een ander maar zeker verrassend aanbod.

De duurzame producten uit de streek kunnen gekocht worden op de Streekmarkt, de Wageningse markt, elke zaterdag op het Raadhuisplein. De producten die op deze Streekmarkt worden aangeboden, zijn gekweekt en geproduceerd in een straal van 15 km rond de gemeente Wageningen. Het produceren van de producten gebeurt zonder kunstmest en chemische bestrijding waarbij respect wordt getoond voor mens, dier en milieu. 
In de kramen op het Raadhuisplein – tussen 9.00 tot 17.00 uur – zijn lokale groenten, koeien- en geitenkaas, lamsvlees, sap, taartjes, kombucha, pickles, honing, stoof en nog veel andere producten te vinden.  Elke week zal er een kok op de Streekmarkt aanwezig zijn, die lekkere gerechten maakt met StreekWaar-producten.  

Lokaal en duurzaam voedsel kopen én proeven kan dus elke zaterdag op de Wageningse Streekmarkt. Tijdens het rondje over de markt, kan men een praatje maken met de aanwezige boeren en makers van de voedselproducten. Tevens kan men leren over de werkwijze en kan men ideeën uitwisselen over de bereiding van voedsel. 

Lokale producten van StreekWaar  
In de vereniging StreekWaar werken ruim 40 lokale voedselmakers samen om duurzaam voedsel direct te verkopen aan de inwoners van Wageningen en omstreken. Enkele jaren geleden is de vereniging begonnen op het Salverdaplein, maar schoof steeds verder op richting de markt en zit nu op het randje van het Raadhuisplein. 
De leden van de vereniging verbouwen groenten, fruit of graan, kweken paddenstoelen, houden koeien, kippen of schapen of ze maken er de lekkerste producten van. De producten zijn te koop op de markt maar ook bij winkels als De Gieterij of de boerderijwinkels van de Hoge Born of Boerderij van Steenbergen.  

Het hele jaar zijn groenten te koop op de Streekmarkt, maar soms is de keuze in de winter niet altijd even groot. Maar dan zijn er collega’s die wintergroenten kunnen aanbieden.  Het hele jaar is er een groot assortiment aan allerlei lokale producten, zelfs viltvacht. 
De vereniging is ook trots op de producten die aangeboden worden. Zo is de tempeh van BeenBean een echte trekker te noemen. De tempeh wordt gemaakt van verschillende lokale boontjes.   

Ook worden elke week nieuwe producten gemaakt van StreekWaar-leden door de kok. Zo zijn er vegan kroketjes en bitterballen gemaakt van oesterzwammen. De Streekmarkt is het waard om eens een bezoekje aan te gaan brengen en een praatje te maken met de StreekWaar-leden en producenten van de voedselproducten. 

(Bronnen: StreekWaar, Wageningen Duurzaam, Gemeente Wageningen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights