Trebbe, ontwikkelende bouwer, en Centrada, woningcorporatie, hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van ‘De Coninxpoort’ in Hooghe Bomen in Lelystad. Woongebouw ‘De Coninxpoort’ wordt een woontoren en zal bestaan uit 96 appartementen met een gevarieerd aanbod. De bedoeling is dat de appartementen eind 2024 opgeleverd gaan worden. 

Ontwikkeling Hooghe Bomen
Volgens directeur-bestuurder van Centrada, Martine Visser, zal ‘De Coninxpoort’ het sluitstuk zijn in de ontwikkeling van de Hooghe Bomen. Met de appartementen wordt bijgedragen aan een mooier Lelystad. 

Tevens aan een betere beschikbaarheid van betaalbare woningen voor woningzoekenden. Voor de stad Lelystad zal het een herkenbaar punt (een landmark) worden. Directeur van Trebbe, Marinus den Harder, is trots om samen met Centrada zo’n project te mogen bouwen. 

Veertien bouwlagen 
De gegevens melden dat ‘De Coninxpoort’ – ontworpen door Inbo architecten – 14 bouwlagen zal krijgen. Dit houdt in dat het één van de hoogste woongebouwen van Lelystad zal gaan worden. 

Trebbe laat weten dat er gekozen is voor prefab casco en prefab gevel. Hierdoor kan de bouwer het tekort aan goede vakmensen opvangen. Tevens wordt er sneller en zonder steiger gebouwd, wat dan weer minder lang overlast met zich meebrengt.  

Gevarieerd woningaanbod
Voor de realisatie was het de bedoeling dat er een gevarieerd woningaanbod zou komen met sociale huurappartementen in diverse groottes en met diverse huurprijzen. Zo zullen er studio’s en appartementen komen met 1, 2 of 3 slaapkamers. 

De informatie over de doelgroepen en de huurprijzen zijn nog niet bekend en zal op een later moment openbaar worden gemaakt. De planning geeft aan dat de bouw van ‘De Coninxpoort’ in oktober zal starten, zodat het eind 2024 opgeleverd kan worden. 

Woongebied Hooghe Bomen 
Centrada zal tussen het politiebureau en de Grietenij zo’n 303 huurappartementen realiseren, voor diverse doelgroepen. Dit zal gebeuren in totaal 7 woongebouwen in een nieuw, mooi vormgegeven en groen woongebied.  

Schonenburg was het eerste woongebouw dat in december 2022 werd opgeleverd. Eind 2023 zullen dan de woongebouwen Claerbergen en Eeckinge volgen. De laatste 4 volgen dan in 2024: Uchtman, Espelbach, Wijdenburg en De Coninxpoort. 

De naam van gebied en van gebouwen zijn zorgvuldig gekozen. Dit is gebeurd door aansluiting te zoeken bij wat er al was, namelijk het politiebureau en de Grietenij. De namen verwijzen naar vroegere tijden, waarbij verschillende dorpen een Grietenij vormden. 

Aan het hoofd van een Grietenij stond een Grietman. Dit was een soort rechter en politiechef in één. Dit waren mensen van naam, die boven het maaiveld uitstaken, zogenaamde Hooghe Bomen. De 7 woongebouwen verwijzen naar één van de Grietmannen van vroeger. 

(Bronnen: FlevoPost, Trebbe, Centrada) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 24.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights