Enza Zaden, een groenteveredelingsbedrijf uit Enkhuizen, heeft op donderdag 20 juli het startsein gegeven voor een nieuwe locatie. Het moet een eigen duurzame productielocatie worden in Luttelgeest van zo’n 8 hectare groot. De bedoeling is dat op de locatie Vitalis biologisch zaad geproduceerd gaat worden voor de verkoop aan professionele biologische telers over de gehele wereld. 

Productielocatie 
Voornamelijk gaat het hierbij om biologisch paprika- en komkommerzaad. Daarnaast zal er ook biologisch sla- en preizaad worden geproduceerd. Men verwacht dat vanaf april 2024 de eerste zaden worden gezaaid.   

Enza Zaden geeft aan dat de wereldbevolking groeit en dat er behoefte is aan gezonde voeding. Tevens neemt de vraag naar biologisch zaad toe, met name voor paprika en komkommer. Daarom gaat het bedrijf de duurzame productielocatie voor Vitalis Biologische Zaden bouwen. 

Duurzaamheid 
De bouw past in het doel van Enza Zaden om te veredelen om de wereld te voeden. Op het terrein zal gestart worden met de bouw van 3 hectare kassen. Tevens zullen er naast de kassen andere zaken komen. 

Zo is onder meer sprake van een zaadproductiegebouw, zaadextractiegebouw, bassin en een helofytenfilter. Dit laatste is een biofilter voor de zuivering van afvalwater. Voor de duurzaamheid van het proces worden ruim 900 zonnepanelen op de daken geplaatst.

Het bassin zal zo’n 7.000 m2 groot zijn met een inhoud van 3 olympische zwembaden. Hierin wordt regenwater opgevangen, zodat de locatie voorzien kan worden van de totale waterbehoefte. Ook de toiletten zullen worden doorgespoeld met regenwater.   

Enza Zaden (Enkhuizen)  
Het onafhankelijke familiebedrijf ontwikkelt nieuwe groenterassen die wereldwijd geteeld, verkocht en gegeten worden. Zo is de kans vrij groot dat een tomaat, komkommer, paprika, sla of een andere groente van Enza op het etensbord ligt. 

De zaden van de groenten worden wereldwijd verkocht. Enza Zaden is een onafhankelijk familiebedrijf én een internationaal groenteveredelingsbedrijf. Al 3 generaties wordt er keihard aan de weg getimmerd middels onderscheidend vermogen en een gezonde groei.  

Vitalis Biologische Zaden (Voorst) 
Het bedrijf Vitalis Biologische Zaden B.V. in Voorst is onderdeel van Enza Zaden B.V. in Enkhuizen. Enza Zaden – een Nederlands familiebedrijf – is gespecialiseerd in verdeling van groenterassen. 

Door de koppeling van de biologische missie van Vitalis en de veredeling van Enza Zaden kan er het beste ontstaan van 2 werelden. De bodem als onderdeel van het agro-ecosysteem staat bij Vitalis centraal. Belangrijk hierbij zijn ruime vruchtwisseling, organische bemesting, biologische bestrijding en biodiversiteit. 

(Bronnen: Ons Westfriesland, Enza Zaden, Vitalis) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights