Armoede

UTRECHT – Ook dit jaar zijn er weer mensen met een laag inkomen, die recht hebben op een energietoeslag van 1.300 euro, maar kunnen deze nog niet aanvragen. Er zijn veel gemeenten die reeds het geld ‘apart hebben gezet’, maar aangezien het wetsvoorstel pas 2 weken bij de Tweede Kamer ligt en na het zomerreces pas in behandeling wordt genomen, kunnen ze het nog niet uitbetalen. 

Energietoeslag 
Op 12 juli 2022 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Eenmalige energietoeslag lage inkomens aangenomen. In de naam van het wetsvoorstel zit daarom ook het probleem voor dit jaar, namelijk ‘eenmalig’.  Dit houdt in gewone straattaal in dat elk jaar een wetsvoorstel moet komen wat goedgekeurd moet worden door Tweede en Eerste Kamer en dan pas in werking gezet kan worden. Aangezien het wetsvoorstel pas 2 weken geleden na de Tweede Kamer is gestuurd – en ondertussen natuurlijk met de val van het kabinet nog wat andere problemen zijn ontstaan – zal het voorstel ergens in het najaar besproken worden en (eventueel) goedgekeurd. Maar eerst zal alles moeten wijken voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer, waardoor de mensen met een kleine beurs flink de dupe zullen worden van de ‘politiek’.   

Vele Nederlanders hebben ook dit jaar weer recht op een energietoeslag, maar kunnen dit dus nog niet aanvragen. Dat de Tweede Kamer pas in het najaar gaat stemmen hierover, is bij een aantal gemeenten in het verkeerde keelgat geschoten. Gemeenten willen duidelijkheid geven aan de inwoners die recht hebben op de toeslag, maar dit kan domweg nu niet. 
September 2022 was al duidelijk dat er weer een energietoeslag zou komen in 2023 voor de meest kwetsbare gezinnen. De bedoeling was dat dit voor de zomer van 2023 geregeld zou worden. Dit is dus niet gelukt en volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit te maken met het gedoe rondom studenten en hun recht op toeslag. 
Dit is natuurlijk best wel vreemd te noemen, daar de regeling voor beide groepen best gescheiden in behandeling genomen had kunnen worden. De vraag is nu alleen wat een demissionair kabinet hier aan kan en mag doen, waarbij ondertussen de fracties in de Tweede Kamer druk bezig zijn met campagne voeren. 

De gemeente Utrecht heeft gemeld dat ze het liever anders had gezien en dat het erg zuur is voor die mensen die de toeslag echt nodig hebben. Dit geluid komt ook van andere gemeenten in de provincie Utrecht, zoals in Lopik. De gemeente hier geeft aan dat het knap zuur is voor de inwoners die het bedrag echt nodig hebben. Daarentegen geeft Lopik wel aan dat de regeling toeslag van 2022 niet meer werkbaar is, daar er regels moeten komen om de toeslag gerichter in te kunnen zetten voor die mensen die het écht nodig hebben.

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft op haar site laten weten dat er een nieuwe energietoeslag gaat komen, maar dat de wet eerst aangepast moet worden. Volgens de site verwacht de RSD ( Regionale Sociale Dienst) dat men pas in het najaar een aanvraag kan doen. Tevens wordt gemeld dat zodra de nieuwe regeling bekend is, de aanvraag mogelijkheid van de Energietoeslag 2023 zo snel mogelijk opengesteld zal worden via de site van de RSD.  

De gemeente Assen meldde dat er inwoners zijn die het geld hard nodig hebben, ondanks andere regelingen van het kabinet die wel zijn gestart. In de gemeente zijn er inwoners die nog steeds een hoge energierekening hebben en die deze niet kunnen betalen. De gemeente mag het geld niet uitkeren, terwijl in januari alle bedragen al klaar stonden. 

Er zijn gemeenten die al een bedrag van 500 euro uitgekeerd hebben, maar zeker niet alle gemeenten. 

(Bronnen: Gemeentelink, RTv Utrecht, NOS, Gemeente Wijk bij Duurstede, RSDKRH) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.07.2023

2 gedachte over “Wetsvoorstel energietoeslag wordt pas na zomerreces behandeld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights