Huisarts (© pixabay)

NIJMEGEN – Het schijnt dat de roosters voor de huisartsenpraktijken / huisartsen-spoedposten in de regio Nijmegen rond zijn gekomen voor de komende zomer. Er schijnt (krap) genoeg bezetting te zijn, maar er wordt wel gewaarschuwd dat de wachttijden zullen gaan oplopen. Dit is met name te merken bij de ingrepen waar geen of minder haast bij is. 

Geen spoedeisend karakter 
Zoals bij elke branche is ook in de zorg het tekort aan medewerkers te merken. Waar andere bedrijven een aantal weken tot maanden dicht gaan, is dit moeilijk voor te stellen in de zorg. Maar het blijkt toch ook daar voor te komen. Zo gaat de huisartsen-spoedpost in Zevenaar een paar weken dicht. Reden: te weinig huisartsen en doktersassistenten. In de zorgregio Arnhem-Zevenaar wordt gewoon keihard gezegd, dat er te weinig beschikbaar personeel is, en dus kan er geen sprake zijn van medische spoedhulp. Gezien het sluiten van de spoedpost in Zevenaar voor een aantal weken, zal dit gevolgen hebben voor patiënten die snel een huisarts in de regio nodig hebben. 
Ook verpleeghuizen moeten noodgedwongen familieleden om hulp vragen bij kleine klussen en activiteiten. 

Voor de komende zomer lijken zorginstellingen de roosters niet voor 100 procent ingevuld te krijgen en komt het plan met de noodmaatregelen op tafel. Hierbij valt te denken aan mantelzorgers die moeten invallen bij verpleeghuizen, huisartsenpraktijken die wekenlang gesloten zijn en kraamzorg en bevallen in zogenoemde kraamhotels. In heel Nederland is er een groeiend personeelstekort én – in deze periode komt dat er nog bij – zijn of gaan zorgmedewerkers op vakantie. Op deze manier is het een heel grote puzzel om alle roosters rond te krijgen. En dit gaat van ouderenzorg tot en met de kraamzorg.   

De FNV heeft een maand geleden al aan de bel getrokken na een peiling onder zo’n 1.200 kraamverzorgenden. De vakbond vraagt zich af of de vrouwen die net zijn bevallen wel en de juiste kraamzorg krijgen. Het blijkt dat de kraamverzorgenden soms op meerdere plaatsen moeten invallen, soms wel drie verschillende gezinnen op één dag. Uit de peiling kwam naar voren dat de kraamverzorgenden al veel extra uren draaien, maar zeker niet alle vrouwen genoeg kraamzorg kunnen geven.   

In Nijmegen en Boxmeer zijn de samenwerkende spoedposten open, ondanks de hoge werkdruk die al tijden structureel is.  De spoedposten bij de ziekenhuizen CWZ (Nijmegen) en Pantein (Boxmeer) geven de huisartsenzorg in de avonduren en in het weekend. Hier wordt gemeld dat de drukte voor een flink gedeelte te wijten is aan de vragen om zorg die acuut is of zelfs niet eens bij een spoedpost hoort. Mocht het nodig zijn, kan er altijd digitaal meegekeken worden. 

De krapte heeft niet alleen met de vakantie te maken, ook buiten deze periode is er krapte in de huisartsenzorg. Hierbij gaat het niet alleen om artsen, maar ook om assistenten.  Het kost veel moeite om genoeg personeel te vinden. De vraag naar zorg neemt toe, maar het aantal zorgverleners blijft achter. Het voordeel voor Nijmegen is dat er een medische faculteit is waar artsen worden opgeleid.   
Er zijn artsenpraktijken die aangeven dat bij niet acute zorg, er een afspraak gemaakt moet worden voor na de zomervakantie. Ziekenhuizen kunnen in geval van nood een operatie uitstellen of bedden sluiten, maar in de ouderenzorg gaat dat niet. Daarom moeten veel mantelzorgers en familie inspringen. 

In de regio Arnhem is één van de 3 spoedposten in de zomervakantie dicht. Patiënten die niet kunnen wachten, moeten daarom naar Arnhem. Volgens de koepelorganisatie Onze Huisartsen zijn er te weinig huisartsen, doktersassistenten en ander personeel. Daarbij komt dat collegae plotseling voor een langere tijd zijn uitgevallen.

(Bronnen: De Gelderlander, AD, BN de Stem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights