ALMERE – Er zijn vele mensen die het maar niets vinden, maar er zijn net zo veel die helemaal gek zijn van graffiti. Hele plaatsen worden tegenwoordig gebruikt voor graffiti en Street Art. In het artikel ‘Geen moderne stad zonder Street Art’ werd al gesproken over de Street Art van Almere. Graffiti en Street Art is pure kunst van de nieuwe en jongere generatie. 

Graffitikunstenaars 
De gemeente Almere heeft het groene licht gegeven voor een nieuwe plaats voor graffitikunstenaars om hun kunstwerken te maken. Vanaf 21 juli kunnen en mogen de kunstenaars muurschilderingen maken op een 30 meter lange muur onder de Appelbrug. De muur is de verbinding tussen Parkwijk met Tussen de Vaarten. 

De vraag voor deze locatie is afkomstig van kunstenaar Kasper Jongejan van de Stichting District 13. Hij had de gemeente gevraagd om deze locatie aan te wijzen voor deze vorm van kunst. De gemeente Almere draagt het idee een warm hart toe. 
De nieuwe muur voor de kunstwerken van graffiti is bedoeld voor jonge kunstenaars om hun talenten te kunnen ontwikkelen. De gemeente Almere ondersteunt met alle plezier de ontwikkeling van kunst en cultuur in de stad. Een onderdeel daarvan is Street Art op de daarvoor aangewezen plaatsen. Volgens wethouder Roelie Bosch is het gaaf dat er nu ook een officiële plaats is voor graffiti kunst. 

Voor het gebruik van de kunstwerk muur voor graffiti zijn enkele regels opgesteld, zoals de gebruikte spullen weer meenemen, muurschilderingen maken tussen zonsopgang en zonsondergang, discriminerende teksten of afbeeldingen zijn verboden. 
Inhoudelijk en financieel wordt het idee van de kunstwerk muur voor graffiti ondersteund vanuit de Impuls Jongerencultuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de afdeling Onderwijs, Sport en Cultuur van de gemeente Almere. 

De officiële opening
Wethouder Roelie Bosch zal de nieuwe kunstwerk muur voor graffiti op vrijdag 21 juli om 15.00 uur officieel openen. Bij de opening zal initiatiefnemer Kasper Jongejan ook aanwezig zijn. Speciaal voor de opening zullen kunstenaars de laatste hand leggen aan de eerste muurschildering op de kunstwerk muur. 
Deze locatie is de 2e muur in de gemeente Almere voor legale graffiti kunstwerken. Vijftien jaar geleden werd in Almere Haven in de Jaagmeent geopend. Deze is onlangs vernieuwd, omdat de oude vervallen was.

District 13 geeft aan dat dit soort plaatsen van groot belang zijn voor straatkunstenaars. Volgens Kasper Jongejan zorgen de kunstmuren voor talentontwikkeling, saamhorigheid en acceptatie van de Street Art kunstvormen bij het bredere publiek.     
In Almere worden workshops gehouden voor graffiti kunstwerken. 

(Bronnen: 1Almere, Graffiti Almere, Gemeente Almere, Omroep Flevoland, Khamakar News Agency)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights