GOOISE MEREN – De gemeente Gooise Meren heeft een overeenkomst getekend met UNICEF Nederland. De overeenkomst is een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van een kindvriendelijk beleid. Door de ondertekening is de gemeente Gooise Meren de eerste gemeente in Nederland die deelneemt aan het initiatief Child Friendly Cities (Kindvriendelijke Steden). 

Child Friendly Cities 
Voor elk kind is het van groot belang om kind te kunnen zijn. Alle ouders willen dat hun kinderen kunnen opgroeien in een omgeving waar ze zich veilig en geborgen voelen. Tevens waar de kinderen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en zorg, waar ze kunnen spelen, leren en groeien en zeker ook waar hun stem wordt gehoord en het ertoe doet. Kinderen hebben hier ook recht op. 
Het netwerk van Child Friendly Cities (CFC) biedt gemeenten handvatten voor het omzetten van deze rechten naar de praktijk. Het doel van CFC is om de situatie van kinderen en jongeren lokaal te verbeteren. Veel gemeenten zijn al bezig met een kindvriendelijke leefomgeving voor kinderen, maar vaak is het nog een complexe en uitdagende opgave. Denk hierbij aan kinderen die niet naar school gaan, die in armoede opgroeien, die nergens een fijne speel- of chillplek hebben, kinderen die niet de juiste zorg krijgen of die een gevaarlijke weg moeten passeren op weg naar school of sport. 

Kindvriendelijk beleid 
De gemeente Gooise Meren zet zich in voor een kindvriendelijk beleid door aan te sluiten bij het internationale initiatief. Op deze manier wil de gemeente zich inzetten om een kindvriendelijke gemeente te zijn en te blijven. 
De gemeente heeft gemeld dat het initiatief van UNICEF gemeenten aanknopingspunten  biedt om kinderrechten op te nemen in het beleid en dat op de juiste manier te vertalen naar de praktijk. Voor de Gooise Meren is de samenwerking een belangrijke stap. 

De samenwerking tussen Gooise Meren en UNICEF is bevestigd met handtekeningen onder de overeenkomst Memorandum of Understanding met UNICEF Nederland. Door de ondertekening is de gemeente Gooise Meren officieel onderdeel van de eerste lichting gemeenten die zich aansluit bij het initiatief. De ondertekening was gepland in het skatepark in Muiden. Het skatepark is op initiatief van een groep jongeren vorig jaar ontwikkeld en geopend. 
Bij de ondertekening waren onder meer aanwezig wethouder Jeugd van de gemeente, Jelmer Kruijt, directeur van UNICEF Nederland, Suzanne Laszlo, programmamanager Child Friendly Cities UNICEF Nederland, Esther Vreeburg en Willem de Jonge, raadslid D66 Gooise Meren.

Het netwerk van CFC heeft aangegeven dat ze gemeenten wil inspireren om kinderrechten op lokaal niveau handen en voeten te geven. Tevens hoe gemeenten kunnen zorgen voor een kindvriendelijke gemeente met een integraal jeugdbeleid over alle beleidsterreinen heen. Daarbij ondersteunt het netwerk de gemeenten bij beleid en een aanpak die zorgen voor een goede basis voor elk kind, voor preventie en voor extra aandacht voor kwetsbare groepen.  

(Bronnen: Gemeente Gooise Meren, UNICEF) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights