Armoede

ALMERE – De 708e Politieke Markt van de gemeenteraad Almere op donderdag 13 juli had een onderdeel ingeruimd in de zaal Stad om kennis te maken met de GGD Flevoland. Namens de GGD waren aanwezig Peter Visser (adjunct-directeur), Kamla Makarawung (directiesecretaris) en Matthijs Veldt (teammanager Maatschappelijke Zorg).  

Gemeenschappelijke regeling GGD Flevoland 
Samen met de gemeenten Lelystad, Urk, Zeewolde, Dronten en Noordoostpolder neemt de gemeente Almere deel aan de gemeenschappelijke regeling GGD Flevoland. Deze laatste organisatie voert verschillende taken uit op het gebied van de publieke gezondheid in Flevoland. 
Hierbij gaat het om de wettelijke taken van de Wet publieke gezondheid en om markttaken. Onder de wettelijke taken vallen onder meer onderzoek naar en advisering over gezondheid, infectieziektebestrijding en uitvoering van Jeugdgezondheidszorg. Bij markttaken moet men dan denken als zaken als de regionale meldkamer ambulancezorg en de regionale ambulancevoorziening.  

Belangrijk is te noemen dat GGD Flevoland de afgelopen 3 jaar heel druk is geweest met de bestrijding van COVID-19. Hierbij valt te denken aan bron- en contactonderzoek, testen en vaccineren van de inwoners van Almeerders. 
Normaal gesproken wordt er 1 maal per jaar in de gemeenteraad gesproken over de ontwerpbegroting van GGD Flevoland. Het college werkt aan een nieuw vergadermodel en wil daarom een gesprek tussen de raad en GGD Flevoland. Omdat dit los staat van de besprekingen over de financiën, is deze keer aan de regiotafel het gesprek gevoerd. Tevens kan de raad dan meer grip krijgen op de effectiviteit en doelmatigheid van het samenwerkingsverband. 

In de media is te lezen hoe het gesprek is verlopen. Zo werd door de GGZ Flevoland gemeld dat de sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Almere zorgwekkend zijn. Men gaf aan dat huishoudens met een lager inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven. Hierbij zou de sigaret één van de belangrijkste oorzaken van het verschil zijn. 
Zo werd er tevens gemeld dat de kans om gezond op te groeien in feite wordt bepaald waar de wieg heeft gestaan. Mensen in armoede hebben meer gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Op het moment dat iemand te ‘kampen heeft van een kleinere beurs’ wordt de gezondheidszorg uitgesteld omdat het gewoon te duur is. Daarnaast is ongezond gedrag op te merken.

Men krijgt sneller last van ziekmakende stress door financiële zorgen en onzekerheid. Dit heeft ook invloed op de leefwijze, waarbij sneller ongezonde keuzes worden gemaakt. Daar hoort natuurlijk bij dat gezondere producten gewoon (veel) duurder zijn.    
De situatie in Almere is zorgelijk en zal toenemen. Mede gezien dat de bevolking grijzer en ouder wordt, maar dat treedt ook op bij de mantelzorgers.

Naast de slechte invloed van het roken, is de woonomgeving ook van toepassing als het gaat om de gezondheidszorg. In een rustig hofje is het beter vertoeven, dan aan een snelweg of doorgaande weg zonder snelheidsbeperking. Volgens de GGD Flevoland moet gezondheid niet los gezien worden – en aangepakt los – van andere factoren, zoals algeheel welzijn en een veilige, gezonde en betaalbare woning.    

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights