Maandagochtend 10 juli hebben leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool De Vuurtoren een ondernemersmarkt gehouden. Tijdens deze markt hebben de leerlingen hun zelfbedachte ondernemingen onder de aandacht gebracht.  

Ondernemersmarkt 
Op de ondernemersmarkt werden zelfgemaakte sieraden en beautyproducten aangeboden. Maar ook producten die te eten waren, zoals tosti’s, cakejes en brownies. Zelfs waren er ijsjes en drank te verkrijgen. 

In de periode voor de markt hebben de kinderen gastlessen mogen ontvangen van ondernemers uit Lelystad en omgeving. Hierbij valt te denken aan Chiba (kledingmerk), Bax schoenen (uit Almere), boekhouders en accountants en The Waste to Succes. 

OBS De Vuurtoren 
De Vuurtoren is een openbare basisschool, die toegankelijk is voor alle leerlingen. De school heeft een mooi speelplein en er is veel groen rondom de school te vinden. Hier kunnen de leerlingen tijdens de pauze en na schooltijd heerlijk spelen.

Verdeeld over zo’n 8 of 9 groepen heeft De Vuurtoren ongeveer 200 leerlingen. Naast de reguliere groepen, is er 2 dagen per week de mogelijkheid voor leerlingen van 3.5 tot 4.5 jaar de Doorstroomgroep mee te maken. 

Inzet en kennis 
De leerlingen hebben mooie ondernemingen getoond, mede dankzij de inzet en de kennis die ze hadden opgedaan. De opbrengst van de ondernemersmarkt gaat in haar geheel naar de Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). 

De organisator van de gastlessen, IMC weekendschool, heeft het opgehaalde bedrag van de ondernemersmarkt verdubbeld. Hierdoor konden de leerlingen – ondernemers in spé – een bedrag van 100 euro overhandigen.

Leren over beroepen
In juli 2018 hebben 38 leerlingen van groep 7 en 8 de eerste maanden van IMC Basis afgesloten. Tijdens de IMC Basislessen komen de leerlingen in contact met vakexperts uit verschillende beroepen en maken kennis met een ruime hoeveelheid vakgebieden. 

De opzet van IMC basis is om maatschappijgericht onderwijs te integreren in het basisonderwijs. Hierbij gaat het om kennis te maken met en op excursie te gaan naar verschillende werkplekken. Ondertussen maakt men kennis met wetenschap, ondernemen, recht, geneeskunde, journalistiek, film, wiskunde en beeldende kunst. 

In de periode van april tot juli zijn de leerlingen druk geweest met de vakken Journalistiek, Veiligheid, Beeldende Kunst en Ondernemen.Ook toen is er een ondernemersmarkt georganiseerd. De leerlingen hebben hun eigen bedrijfje opgericht om zo hun producten te verkopen voor het goede doel. In 2018 was dat een onderwijsproject in Soedan van Unicef / Warchild. 

(Bronnen: OBS de Vuurtoren, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.07.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights