Op dinsdag 4 juli is een klein onderzoek uitgevoerd in Lelystad naar de omgang van winkelpersoneel met mensen met een beperking. Het onderzoek is gebeurd op initiatief Van GOL Lelystad in samenwerking met MEE Samen en de Hersenstichting Nederland. 

Stichting GOL Lelystad
De Stichting GOL Lelystad is er voor mensen met een beperking in Lelystad. De Stichting heeft de ambitie om namens ruim 30 aangesloten organisaties het (aan) spreekpunt te zijn in de plaatselijke samenleving. 

Hierbij behartigt de Stichting de belangen van mensen met een beperking in Lelystad op een professionele, kwalitatieve en optimale manier. Daarbij maakt GOL Lelystad zich sterk voor een ‘inclusieve samenleving’, wat betekent dat elke persoon, met of zonder beperking, volwaardig mee moet kunnen doen in Lelystad. 

Hierbij gaat het om mensen met een beperking, wat de mensen zijn die een lichamelijke, verstandelijke en / of zintuiglijke beperking hebben. Tevens gaat het om mensen met psychische problemen of mensen die chronisch ziek zijn. De gemeente Lelystad heeft aangegeven dat dit zo’n 10.000 tot 12.000 inwoners van de stad zijn. 

Het onderzoek 
Het doel van het onderzoek is geweest na te gaan of klanten met een zichtbare of onzichtbare beperking net zo te woord werden gestaan als klanten zonder een beperking. Ook mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking zijn kopers en hebben recht op gelijke behandeling, aandacht en advies.   

Een mystery guest (acteur Richard Boer) heeft op dinsdag 4 juli verschillende soorten winkels in het centrum van de stad en de gemeente Lelystad bezocht. Hij speelde dat hij een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) had. 

Behulpzaam personeel 
Hierbij werd gekeken naar de reacties van het winkelpersoneel op de ‘beperking’. Medewerkers van GOL en MEE Samen hebben de reacties geobserveerd. Na alles bekeken te hebben, zijn de medewerkers de winkels ingegaan en gaven feedback wat opgevallen was. 

Bij de winkels waar alles goed verliep, kwam een sticker op de voordeur met de tekst ‘Behulpzaam personeel zoals het hoort’. Volgens de mystery guest leek het vaak dat men wist dat hij kwam.

Richard Boer heeft ervaren dat er empathie, geduld, begrip en hulpvaardigheid was. Slechts in 1 winkel had de medewerker niet in de gaten dat de mystery guest niets begreep vanwege ‘de niet-aangeboren hersenletsel’. Richard Boer geeft daarom de medewerkers van de gemeente Lelystad en de winkels in het centrum, die getest zijn, een pluim.  

(Bronnen: GOL Lelystad, Radio Lelystad)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights