Ook in 2023 wordt de Nationale Stadsdichtersdag georganiseerd in Lelystad. Zoals elk jaar is deze dag een samenkomst van stads-, dorps- en gemeentedichters. De Stadsdichters, de Dorpsdichters en de Oud Stadsdichters worden uitgenodigd om aan de Nationale Stadsdichtersdag en de Bundel mee te doen.   

Nationale Stadsdichtersdag 
De dichters die mee willen doen, kunnen zich melden / informatie opvragen middels de mail  info@denationalestadsdichtersdag.nl . Op de dag komen Stads- en Dorpsdichters uit Nederland en Vlaanderen bijeen voor een inhoudelijke en feestelijke ontmoeting.

In de ochtend begint de dag met een ontvangst op het Stadhuis door wethouder Sjaak Kruis. De hoofdgast zal dan Mustafa Stitou zijn. Hij is oud-inwoner van Lelystad en geboren in Tétouan (Marokko) op 20 oktober 1974. 

In de middag zullen de dichters hun voordrachten houden op allerlei locaties in Lelystad. Daarna, in de avond wordt het Stadsdichtersbal worden gehouden in Poppodium Corneel. Dit feest is ook toegankelijk voor andere belangstellenden. 

Mustafa Stitou 
Mustafa Stitou is een Marokkaans-Nederlandse dichter die opgroeide in Lelystad. In Amsterdam begon hij in 1993 zijn studie geschiedenis en zijn studie filosofie. In 1994 kwam hij in aanraking met Remco Campert, die hem adviseerde om deel te nemen aan Poetry International.

Tevens kwam in 1994 zijn debuutbundel ‘Mijn vormen’ uit die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. In 1999 kreeg Mustafa Stitou een uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om een gedicht te schrijven. Het gedicht werd op 4 mei voorgedragen. 

Met zijn derde bundel ‘Varkensroze ansichten’ won hij in 2004 de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Het ging steeds maar bergopwaarts met de dichter, zodat op het Gedichtenbal 2009 bekend werd gemaakt dat Mustafa Stitou de nieuwe stadsdichter van Amsterdam werd. Hij bleef dit tot 18 mei 2010. 

Stadsdichtersdag Lelystad 
De organisatie van de Nationale Stadsdichtersdag Lelystad is van plan een bundel uit te geven, die op de Stadsdichtersdag gepresenteerd wordt. De bundel zal gerealiseerd worden in samenwerking met Uitgeverij Marcel Vaandrager en de inzendingen van de dichters. 

Mochten er dichters zijn, die nog geen uitnodiging hebben gehad of als er mensen zijn die (oud-) Stads- / Dorpsdichters kennen, die ook graag willen deelnemen aan de Stadsdichtersdag, kunnen zich melden of gemeld worden middels de mail hierboven genoemd.

Stichting Poëtikos 
De eerste stadsdichter van Lelystad was in 2005 Gerard Beense, die middels de Stichting Poëtikos de 1e Nationale Stadsdichtersdag in Lelystad organiseerde. De opzet was om de officiële Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen naar Lelystad te halen om zo hun Stadsdichterspoezie te presenteren. 

Waren het in 2005 nog 19 Stadsdichters in Nederland en 3 uit Vlaanderen, maar daarna liep het aantal flink omhoog. Zo had Nederland er met de 8e Stadsdichtersdag 50 officieel door B & W benoemde Stadsdichters en in Vlaanderen zo’n 8.

(Bronnen: Nieuwsbrief Festival Sunsation, FlevoPost, Wikipedia, De Nationale Stadsdichtersdag)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.07.2023   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights