ALMERE – Tijdens de politieke markt van 6 juli in Almere heeft de fractie van de SP vragen gesteld aan het college over het feit dat drie gezinnen dakloos zouden kunnen worden. Volgens de fractie – en media – zou er geen oplossing zijn voor de gezinnen met kinderen die vrijdag 7 juli op straat gezet zouden worden bij het corporatiehotel De Driehoek in Almere Poort. 

In Between Places 
Oktober 2021 was er een debat in de raad van Almere over het opvangen van statushouders in het corporatiehotel. De woningen in het corporatiehotel worden verhuurd via het nieuwe concept ‘In Between Places’ van woningcorporatie Dudok Wonen. Het systeem zorgt voor een tijdelijke woning die nodig is voor Almeerders, vanwege bijvoorbeeld een scheiding, de gedwongen verkoop van hun woning of het overlijden van een huisgenoot. In Between Places biedt tijdelijk onderdak aan mensen die dakloos zijn geworden. Maximaal kan men er 2 jaar wonen als men voldoet aan de voorwaarden.   

Het blijkt dat voor 3 gezinnen en een slachtoffer van de KOT (Kindertoeslag) affaire het huurcontract via In Between Places af zal lopen op 7 juli.
De SP fractie in de gemeenteraad van Almere heeft nu vragen gesteld aan het college: 

  • wat de status is van de huurders waarover op 15 juni reeds is gesproken en waarvan het huurcontract afloopt op vrijdag 7 juli
  • of het college het eens is met de SP dat een kortlopend huurcontract – zonder kans op een nieuwe huurwoning – aantoont dat de huurconstructie via In Between Places niet werkt in tijden van grote woningnood 
  • of het college bereid is om met Dudok Wonen in gesprek te gaan om de 23 woningen van het corporatiehotel – tot nader order – om te zetten naar reguliere sociale huurwoningen. Tevens zou het concept geëvalueerd moeten worden en niet meer in gezet worden tot de woningnood is opgelost

Volgens de fractie is er na het aflopen van het huurcontract geen enkel zicht op een oplossing voor de gezinnen om binnen een heel korte tijd een eigen dak boven het hoofd te kunnen krijgen. De SP is van mening dat de gezinnen daardoor per direct op straat staan. Daarnaast zijn de toelatingsvoorwaarden niet gehanteerd om personen een dak boven het hoofd te verstrekken die het hardst nodig hebben. Er zijn huurders toegelaten die zelfs met een urgentieverklaring nauwelijks fatsoenlijke woonruimte zouden kunnen vinden. Als het concept van het corporatiehotel tijdelijk wordt opgeschort, kunnen 23 woningen worden ingezet voor de meest urgente gevallen. 

Tijdens de politieke markt bleek dat de hulp uitbleef en dat geen enkele partij in het huisvestingsprobleem een oplossing kon aandragen. De partijen wijzen naar elkaar en 7 juli is heel snel ( uitspraak gedaan op 6 juli).
Maximaal kan men in De Driehoek 2 jaar onderdak krijgen, maar voor de 3 gezinnen was er na de 2 jaar nog steeds geen andere woning gevonden. De wethouder had nog met de urgentiecommissie gesproken, maar had geen oplossing gevonden. Aangegeven werd dat noodgevallen geen voorrang krijgen voor andere urgente woningzoekenden. Volgens de wethouder kunnen de bewoners een urgentieverklaring aanvragen. Deze wordt alleen uitgereikt aan personen die geen dak boven het hoofd hebben. 

(Bronnen: Omroep Almere, Omroep Flevoland, In Between Places, Dudok Wonen, Gemeenteraad Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.07.203

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights