Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Lelystad heeft de fractie van Mooi Lelystad een motie ingediend over het onderwerp ‘Afvalbakken’. De fractie heeft geconstateerd dat Lelystad er niet schoner op is geworden sinds een groot deel van de afvalbakken uit het straatbeeld is verwijderd. Tevens wordt door inwoners geklaagd over de weggehaalde afvalbakken en zwerfafval.   

Vuilnisbakken weggehaald 
De fractie roept het college op om de behoefte aan extra afvalbakken te inventarissen. Dit vooral in duurzame groengebieden en wandel- en fietsroutes. Daarnaast om afvalbakken terug te plaatsen waar het nodig zou zijn. 

Op 6 juni had de fractie van D66 een amendement ingediend voor extra vuilnisbakken in wijken en op hondenuitlaatroutes. Het amendement is verworpen. Tijdens de ronde van 27 juni heeft de SP ook een amendement ingediend over afvalbakken.  

Dit ging over het feit om afvalbakken te plaatsen op plekken waar de ergernis van de inwoners over het ontbreken van een afvalbak het grootst is. De kostendekking zou uit een ander potje moeten komen. Ook dit amendement is verworpen. 

Bespreking in raad
Uit de laatste raadsvergadering is gebleken dat de raad eerst het resultaat wil afwachten van het effect van het verwijderen van 40 procent van de afvalbakken. Tevens wacht de raad nog op de resultaten van de laatste maatregelen om het zwerfafval te verminderen.  

Deze maatregelen zouden dan gaan om de ringen voor blikjes en flesjes met statiegeld op een aantal afvalbakken. Daarnaast hebben een aantal ondergrondse containers zwerfafvalluikjes gekregen, die gebruikt kunnen worden om het afval op te ruimen.  

Ondertussen is de gemeente fouten aan het herstellen, zoals bakken terugzetten die weggehaald zijn, waar dat niet moest en bakken alsnog weghalen waar ze niet horen. Onder de inwoners is onrust ontstaan, doordat er meer zwerfafval te merken is op sommige plaatsen.   

Noodzakelijke bezuiniging
Het college wat voor het huidige college aan het roer van de gemeente zat, wilde zo’n 80 procent van de afvalbakken weghalen. Daar heeft de gemeenteraad een stokje voor gestoken en het percentage gehalveerd.   

Door het weghalen van 40 procent van de afvalbakken, kan Lelystad zo’n 220.000 euro per jaar besparen. In de raad ingebrachte voorstellen om de afvalbakken terug te brengen, hebben het 27 juni niet gehaald.  

Het wachten is op het afvalonderzoek. Mocht blijken dat er een toename is van het zwerfafval, kan de raad alsnog besluiten om de afvalbakken terug te plaatsen. Wethouder Kruis maakte van de mogelijkheid gebruik om de ‘adoptiebak’ onder de aandacht te brengen van de inwoners. Adopteer een afvalbak, onderhoudt deze en maak deze zelf leeg.

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, Radio Lelystad, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights