In Limburg is de Peuter4daagse al jaren een succes. In 2016 bedacht Peuteropvang Heerlen dat peuters middels wandelen al vroeg kennis kunnen maken met buiten bewegen. Als onderdeel van het dagprogramma, werd samen met JOGG-Heerlen, de Peuter4daagse georganiseerd. Dit was zo’n succes dat de alle gemeenten in Zuid-Limburg een Peuter4daagse kregen. 

Landelijke uitrol
 
In 2022 bundelden de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) de krachten om de Peuter4daagse in heel Nederland een succes te maken. 

Beide partijen hebben aangegeven dat ze hun expertise en netwerk willen inzetten om de rest van jeugdig Nederland in beweging te krijgen. Doordat men landelijk samen ging werken, kon de Peuter4daagse in 2022 in heel Nederland worden uitgevoerd. Er liepen bijna 19.000 peuters mee. 

15 minuten wandelen 
In Lelystad heeft Kindercentrum Fitte Kanjers voor de eerste keer in Lelystad de Peuter4daagse georganiseerd. Tijdens hun 4-daagse hebben de peuters 4 dagen lang minimaal een wandeling gedaan van 15 minuten. 

Dit gebeurde in de omgeving van hun locatie. Vrijdag 23 juni was er een feestelijke afsluiting. Hierbij kwamen lachende en zingende peuters aan op het plein van MBO College. Tijdens de route liepen ouders en belangstellenden mee.   

Kindercentrum Fitte Kanjers
Het Kindercentrum heeft een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. De school wil zorgen voor een goede mix in de teams op pedagogisch, sportief, educatief en creatief gebied. 

Voor het kindercentrum zijn de belangrijke pijlers veel bewegen en een gezonde leefstijl. Het Kindercentrum staat voor een uitdagend en afwisselend aanbod voor jongens en meisjes in alle leeftijdsgroepen. De school creëert een veilige omgeving, die voelt als thuis. 

Aansluiting op Peuter4daagse
De werkwijze van Fitte Kanjers past precies bij de uitgangspunten van de Peuter4daagse. Want tenslotte is een belangrijk Nederlands spreekwoord ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Door te wandelen in de omgeving leren de kinderen de omgeving kennen. 

Tijdens de wandelingen ervaren de kinderen de omgeving en wordt de nieuwsgierigheid aangewakkerd. De peuters hebben flink genoten van hun dagelijkse wandelingen en het uitzicht. Tevens wilden ze van alles weten.    

Eerstejaars studenten van het MBO College hebben Fitte Kanjers hulp aangeboden tijdens de opbouw van de Peuter4daagse. De studenten hebben de laatste dag ook meegelopen. Fitte Kanjers heeft reeds aangegeven de Peuter4daagse van 2024 weer te gaan organiseren. 

(Bron: Koninklijke Wandelbond Nederland, FlevoPost, Fitte Kanjers Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.06.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights