Op zaterdag 1 juli wordt de Plastic PeukMeuk 2023 georganiseerd. De dag zal zowel in Nederland als internationaal worden gehouden. Dit is de kans om samen met het Plastic Peuken Collectief de oproep aan de overheid te steunen voor een verbod op de plastic sigarettenfilter. 

Ook in Lelystad
In Lelystad zal de Stichting Lelystad Schoon zich voor de 3e keer aansluiten bij de landelijke actie Plastic PeukMeuk. Het bestuur van de Stichting roept de inwoners van Lelystad op ook mee te doen om de stad zoveel mogelijk peukvrij te krijgen. 

Mensen die meedoen aan de oproep zullen een gratis ijsje worden aangeboden. Hierbij moeten minstens 100 peuken worden opgeraapt (denk aan handschoen of grijper) en ingeleverd bij de kraam bij het station. 

De Plastic PeukMeuk wordt gehouden van 10.30 – 12.00 uur rond het Centraal Station Lelystad. Hierna ontvangt men een tegoedbon voor een ijsje bij Billy’s. Tevens is er nog een cadeaubon voor de persoon met de meest opgeraapte peuken.   

Plastic Peuken Collectief 
De organisatie Plastic Peuken Collectief wil af van de plastic sigarettenfilter. Daarom heeft de organisatie de overheid opgeroepen om de nodige stappen te zetten met wetgeving richting het verbod op plastic filters. Hierdoor wordt het probleem bij de bron aangepakt.  

De vervuiling door sigarettenfilters is niet meer op te ruimen. Tevens hebben bewustmaking maatregelen nauwelijks effect. Van CE Delft kwam de conclusie dat om te komen tot een 70 procent reductiedoelstelling, een verbod op de sigarettenfilters de enige effectieve maatregel is. 

Zwerfafval 
Zwervende sigarettenfilters zijn de grootste vorm van plasticvervuiling.Vele miljarden sigaretten worden per jaar verkocht, waarvan minstens 75 procent op straat terechtkomt. Op straat als afval, zwerfafval.   

De filters zijn van bepaalde kunststofvezels, die nauwelijks vergaan en aan het eind uiteenvallen tot microplastics. Daarnaast zitten er honderden soorten schadelijke en giftige stoffen in de filters, die in de natuur, bodem en grondwater terechtkomen. 

(Bronnen: Plastic Peuken Collectief, Stichting Lelystad Schoon, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights