Rotte appels voedselverspilling (© pixabay)

BREDA – In Nederland wordt elk jaar zo’n 2 miljard kilo voedsel verspild. De verspilling begint al bij de boer, die bepaalde producten – afwijkend van vorm en / of kleur – niet meer kwijt kan aan de supermarkt. De No Waste Army van Thibaud van der Steen heeft de strijd aangebonden met de voedselverspilling op landelijk niveau. Hiervoor is hij op zoek naar minimaal 10.000 leden.  

Breda Maakt Mij Blij 
Aan het begin van de Coronapandemie begon Thibaud van der Steen met het platform Breda Maakt Mij Blij voedsel te redden, wat anders in de afvalcontainer zou belanden. Het platform, dat werkt uit de behoefte aan positiviteit, ging in het voorjaar van 2020 boeren en telers helpen, die – mede door de Coronacrisis – bleven zitten met een overschot aan producten. Ondertussen is het project uitgegroeid tot een platform dat met unieke initiatieven de wereld een stukje mooier wil maken. 

Het platform groeide verder en doet ondertussen meer dan alleen de reddingsacties. Zo wordt er gewerkt aan het vergroenen van daken, het ontwikkelen van lokale kerstpakketten, het verkopen van duurzame kerstbomen. Tevens werd er achter de schermen gewerkt aan een structurele oplossing voor de voedselverspilling, landelijk gezien. Die structurele oplossing bleef een tijd uit, maar daar is nu verandering in gekomen.

Boerschappen 
Een andere organisatie is Boerschappen, die in 2013 is opgericht en heel snel groeit. Het is een team van ruim 60 collega’s en duizenden kanten. In 2022 is Boerschappen een coöperatie geworden, met duizenden boeren, collega’s, klanten en andere aandeelhouders. Al deze mensen werken samen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. 
Er wordt hier gewerkt aan een nieuwe voedselketen, met veel aandacht voor voeding die voedt, uit een keten die deugt.  

No Waste Army 
Stijn Markusse (Boerschappen) en Thibaud van der Steen (Breda Maakt Mij Blij) kwamen in gesprek over een plan om structureel iets te doen tegen voedselverspilling. Zo blijkt dat bijna 10 procent van de producten van tuinder of boer, niet eens in de keten terecht komt. Hierbij gaat het dan om producten die niet de juiste grootte, vorm of kleur hebben. Overigens is de smaak prima. Hierdoor ontstaat veel verspilling. 

Beide heren willen hier verandering inbrengen en zijn daarom met het landelijke plan No Waste Army gekomen. Dit is een oplossing voor boeren en telers met eerder genoemde problemen. 
Het plan is vrij eenvoudig. Men kan lid worden van de Army tegen een bedrag van 37.50 euro per kwartaal. Hiervoor krijgt men elk kwartaal een box met houdbare producten, gemaakt van reststromen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld perensap van kromme peren of pastasaus gemaakt van paprika’s die niet de juiste kleur hebben. 

No Waste Army is op 20 juni ‘live’ gegaan en meteen werden al 500 leden ingeschreven. Beide heren willen dat de Army snel doorgroeit naar 10.000 leden. Volgens hen is dit hard nodig, want er verdwijnen teveel producten die ‘voor niets’ de afvalbak in verdwijnen. Deze moeten gered worden, waarvoor veel mensen nodig zijn.   

De bedoeling is dat vanaf september de eerste boxen worden verstuurd. Het project No Waste Army is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het O&O-fonds van regio West-Brabant en door de subsidie Toegepaste Technologie en Creativiteit van de Gemeente Breda. Tevens krijgt No Waste Army steun van ZLTO, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Inschrijven kan op de site van No Waste Army .

(Bronnen: Breda Maakt Mij Blij, BredaVandaag, Duurzaam Ondernemen, No Waste Army, Boerschappen)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights