ALMERE – Burgemeester Hein van der Loo heeft vrijdag 16 juni 5 inwoners van Almere benoemd tot Groot Mens 2023. Hierbij ging het over Irina, Youri, Desiree, Gaby en Mark. De 5 zetten zich al jaren in voor een gezonde jeugd. Dit gebeurt door het trainen van Almeerse kinderen, ze mentaal te steunen en om ze een veilige speelplek te bieden. De vijf zijn genomineerd door inwoners van Almere. 

Almere als groene stad
De stad Almere is een groene stad waar men gezond kan opgroeien. Maar het komt vaak voor dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. De gemeente wil samen met de inwoners van Almere de stad nóg gezonder maken voor iedereen. Het gemeentebestuur gunt elk kind dat hij of zij gezond kan opgroeien, dat hij of zij lekker in de vel zit én dat hij of zij kan ontwikkelen zoals men zelf wil. 

De Grote Mensen van 2023
De 5 Grote Mensen hebben ook een naam natuurlijk. Mark Roth is een gymleerkracht en creëerde door hard werken maar vooral in zijn vrije tijd een speelplek in de straat. Jonge meiden worden geholpen door Irina de Graaf en haar kickboksschool La Taurina. Dit is op het gebied van de weerbaarheid en zelfvertrouwen. Tevens wordt veel begeleiding gegeven aan stagiaires.  

Een vroegere pestkop, Youri Swart, geeft nu weerbaarheidstrainingen en antipestprogramma’s via zijn Warrior Academy. Theaterschool Almere is opgezet door Gaby Waakhuijsen, die haar leerlingen door moeilijke perioden coacht. Gymleerkracht Desiree Schaapherder traint in haar vrije tijd kinderen op de atletiekbaan. Hierdoor staat elk kind na een training van de baan steviger in de schoenen en voelt zich gezonder. 

De burgemeester heeft deze Grote Mensen bedankt voor hun bijdrage aan de weerbaarheid en de gezondheid van de jeugd van Almere. Uit de verhalen van deze 5 blijkt dat mentale en fysieke gezondheid samen gaan.  Volgens de burgemeester gaat gezond kunnen groeien niet alléén om een gezond gewicht, maar zeker ook om een blij gezicht. 

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd 
Samen met JOGG, de GGD en vele andere organisaties, sportverenigingen en scholen werkt de gemeente Almere aan het gezonder maken van de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren. 
Zo hebben veel sportkantines, scholen en andere organisaties hun omgeving al rookvrij gemaakt. Tevens hebben ze oog voor de mentale gezondheid en hebben ze de gezonde keuze in de kantine makkelijker gemaakt. Echter, de gezonde keuze is nog niet altijd en overal de makkelijke. Daarom moet er samengewerkt worden aan verbetering, zodat gezond ook gewoon wordt. 

In de Week voor de Gezonde Jeugd (12 tot en met 17 juni) hebben de Nederlandse gemeenten aandacht gevraagd voor een omgeving waarin kinderen en jongeren gezond kunnen opgroeien. JOGG is een kennispartner voor gemeenten. Samen wordt er voor gezorgd dat de jeugd gezond kan opgroeien. 
Samen wordt de leefomgeving gezonder gemaakt, zowel in beleid als in de praktijk, zonder barrières voor een gezonde leefstijl. Meer is te vinden op de site van JOGG. 

(Bronnen: Almere Deze Week, Gemeente Almere, JOGG)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights