In de provincie Flevoland zijn de fracties van BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP tot een overeenkomst en een coalitieakkoord gekomen. Vrijdagavond 16 juni is het coalitieakkoord bekendgemaakt aan de pers en aan het inwoners van Flevoland. Het coalitieakkoord heeft de titel ‘Toekomst voor het Nieuwe Land: Van, voor en door Flevolanders’ meegekregen. 

Moeite met kritiek 
Bij het begin van de onderhandelingen tussen de 5 fracties bleken er toch zorgen te zijn bij Harold Hofstra, fractievoorzitter van de ChristenUnie, over de samenwerking met de fractie van PVV in Flevoland.  

Deze zorgen speelden –  en spelen nog steeds – bij het landelijk bestuur, de jongerenpartij van de ChristenUnie en de fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Almere. Daarom hebben de 5 fracties besloten om de zorgen weg te werken. 

Hiervoor zijn een aantal kernwaarden opgesteld. Deze zijn ook opgenomen in het coalitieakkoord. Daarna zijn de gesprekken gevoerd op de inhoud. Een van de kernwaarden gaat over respect voor de burgers.   

Zaterdag 17 juni kwam Trouw met een artikel over de coalitie. Het artikel begon met de zin dat de ChristenUnie niets te zoeken heeft in een coalitie met de PVV. Althans dat is de mening van de partijtop en prominente leden. Daardoor zal de onrust nog wel even duren.  

Toekomst voor het Nieuwe Land 
Het coalitieakkoord heeft de naam ‘Toekomst voor het Nieuwe Land: Van, voor en door Flevolanders’ (Coalitieakkoord 2023 – 2027) meegekregen. In het akkoord wordt gemeld dat men positief is, dat men in elkaar gelooft en in wat er alleen samen bereikt kan worden. 

De coalitie nodigt de Flevolanders aan om met ideeën te komen, mee te denken en mee te beslissen over zaken die voor de inwoners belangrijk zijn. Onnodige regels gaan op de schop en er wordt gebouwd aan goede relaties. Gericht op een positieve toekomst.  

Volgens de gegevens zou Flevoland zo’n 700.000 inwoners hebben en daarom moeten er 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Dit gaat gebeuren in de huidige steden en dorpen of in de omgeving. De onbebouwde grond in Flevoland wordt niet volgebouwd. Er moet voor gezorgd worden dat er niet teveel grote grazers zijn in de Oostvaardersplassen en zorgen voor een goed evenwicht. 

In Flevoland worden vluchtelingen en asielzoekers aan een woning geholpen. Daarom moeten er genoeg plekken zijn voor mensen met een verblijfsvergunning. Er is geen ruimte – en dus geen woning –  voor asielzoekers die waarschijnlijk geen verblijfsvergunning krijgen.

De beslissing om Lelystad Airport te openen ligt bij de landelijke overheid. Natuurlijk zijn er voordelen voor de economie van Flevoland als de luchthaven opengaat. Daarnaast is het van groot belang om naar de meningen van bedrijven en inwoners te luisteren. Denk hierbij aan de thema’s als natuur, geluid en de veiligheid van voedsel. De openingstijden van Lelystad Airport moeten hetzelfde zijn als van de andere regionale luchthavens.

(Bronnen: FlevoPost, Provincie Flevoland,Trouw, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.06.2023 

2 gedachte over “Fractie CU in Flevoland had moeite met kritiek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights