Jeugd Problematiek

AMERSFOORT – Donderdag 1 juni hebben de gemeenten in de regio Amersfoort de overeenkomst getekend over een nieuwe aanpak specialistische Jeugdhulp voor de komende 9 jaar. Men gaat samenwerken met Jeugdhulporganisatie MetMaya op het gebied van alle specialistische Jeugdhulp. 

De gemeente Amersfoort heeft dit op haar site laten weten. Het gaat hierbij om passende hulp en ondersteuning dichterbij huis, een betere samenwerking tussen hulpverleners, vaste gezichten en het voorkomen van uithuisplaatsingen.

MetMaya
MetMaya staat voor een persoonlijke aanpak. Hierbij moet men denken dat ‘Met’ ook staat voor met de regio, met de samenwerkingspartners, met de huisartsen, met de jeugdartsen, met het onderwijs.  
De organisatie die per 1 januari 2024 gaat beginnen, wil samenwerken met partners in de regio. De opzet is zoveel mogelijk aan te sluiten bij de lokale identiteit en behoefte van de inwoners. Hierbij gaat de Jeugdhulp flink aangepakt worden vanaf 1 januari 2024, wat invloed zal hebben op ruim 100 zorgorganisaties. MetMaya zal ruim 7.000 kwetsbare kinderen en jongeren helpen. Het prijskaartje zal zo’n 75 miljoen euro per jaar zijn.  

MetMaya heeft een contract getekend met de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg. Volgens de gemeenten is dit nodig om de specialistische Jeugdhulp in de regio goed, beschikbaar en betaalbaar te houden. Dit kan volgens de gemeenten alleen als het werk door één zorgaanbieder wordt gedaan. Dit brengt met zich mee dat de zorg ‘echt dichtbij’ georganiseerd zal worden, met korte lijnen. Hierbij valt te denken aan wijken, scholen en kinderopvanglocaties.  

De specialistische Jeugdhulp is de afgelopen jaren uitgevoerd door ruim 250 verschillende aanbieders. Hiertussen zaten grote, maar ook zeer kleine aanbieders. De mening van de gemeenten was dat dit leidde tot onoverzichtelijke situaties, waarbij de kosten alleen maar stegen. Tenslotte leverde het veel papierwerk op. 
Voor de jongeren was het ook geen voordeel, daar jongeren met de grootste problemen minder snel hulp kregen en de jongeren met kleine problemen sneller werden geholpen. 

Het is even slikken voor de ruim 250 organisaties die nu de hulp aanbieden. Het zou best zo kunnen zijn, dat er organisaties gaan verdwijnen of als onderaannemer voor MetMaya moeten gaan werken. De gesprekken zijn ondertussen gestart, waarbij al zo’n 50 organisaties hebben gemeld dat ze personeel zullen gaan leveren. 
De organisatie MetMaya is opgericht door de bestaande grote Jeugdhulporganisaties Youké, GGz Centraal en De Rading.   
In de komende maanden worden de voorbereidingen getroffen voor de vernieuwde Jeugdhulp. Cliënten en nieuwe cliënten mogen hier zo min mogelijk van merken. De huidige Jeugdhulporganisaties zullen de trajecten afmaken, ook als die doorlopen tot in 2024. Mocht dat niet lukken, dan worden de cliënten overgedragen aan MetMaya. Na 1 januari starten nieuwe cliënten bij MetMaya. 

De komende jaren staan er nog meer veranderingen in de zorg op de rol, zoals bij ‘begeleiding aan huis’, ‘beschermd wonen’ en ‘daklozenopvang’.

(Bronnen: MetMaya, De Gelderlander, Gemeente Amersfoort)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights