De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  (NVWA) meldt op haar site dat planten, dieren en andere organismen die normaal gesproken niet in Nederland voorkomen, schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Het onderzoek naar de risico’s wordt gedaan door het NVWA, die tevens toeziet op de handel in en en het bezit van invasieve exoten. 

Invasieve Exoten
Een plant, dier of ander organisme wat van nature niet in Nederland voorkomt, wordt een exoot genoemd. Door menselijke handelingen kunnen deze exoten in Nederland terechtkomen. 

Hierbij gaat het duidelijk niet om de soorten die op een andere plaats in Europa voorkomen en door de klimaatverandering in Nederland terecht is gekomen. Een klein deel van de exoten voelt zich hier prima thuis en gaan zich vermeerderen. Deze soorten worden invasieve exoten genoemd.  

Veroorzaken van schade 
Daarnaast is er ook de site ‘Week van de Invasieve Exoten’. De site geeft aan dat de invasieve exoten schade kunnen veroorzaken. Op dit moment zouden er vele honderden invasieve exoten voorkomen, die op allerlei manieren schadelijk kunnen zijn. 

Deze exoten zijn bijvoorbeeld – volgens de site –  de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Japanse duizendknoop, de halsbandparkiet, de tijgermug. De invasieve exoten kunnen op verschillende manieren schadelijk zijn. 

Zoals voor de natuur, voor het waterbeheer, de land-en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid. Volgens de site moet de introductie zoveel mogelijk voorkomen worden. Daarbij hoort monitoring en maatregelen om de exoten te verwijderen.

Ondertussen is de Aziatische hoornaar op 18 mei in Almere gespot. Daar was een koningin gezien die een nest aan het bouwen was. Het is een soort wesp, die gevaarlijk is voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten.

Week van de Invasieve Exoten 
Rond het thema zal in de week diverse activiteiten plaatsvinden door heel Nederland. De eerste keer vond plaats in 2016, waarbij in 10 dagen 20 lezingen werden gehouden. Naast excursies, natuurwerkdagen. 

Daarnaast waren er andere activiteiten voor het publiek met aandacht aan de uitheemse planten en dieren, die door menselijke handelingen in Nederland zijn terechtgekomen. De 8ste week wordt gehouden van vrijdag 16 tot en met zondag 25 juni 2023. 

(Bronnen: NVWA, Week van de Invasieve Exoten, KNVVN, Omroep Flevoand) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.06.2023

Meer nieuws op lelystad.nieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights