HARDERWIJK – Gemeenten zijn bezig om de inwoners en ondernemingen aan te sporen om duurzaam te zijn. Men probeert de inwoners zo ver te krijgen om de stenen en de tegels in de tuin door groen te vervangen. Er is zelfs een nationale competitie hiervoor bedacht: NK Tegelwippen. Daarentegen doet een gemeente zelf regelmatig het voorkomen dat ze ook meedoet, maar ondertussen halen ze 7 bomen uit de wijk om op de plaatsen tegels neer te leggen. 

Afvalscheiding 
Een belangrijk item in de huidige maatschappij is de afvalscheiding. Overal kom je containers bij elkaar, naast elkaar en zelfs onder de grond tegen. Enige dagen geleden trof ik in een bedrijfsrestaurant van een bedrijf een aantal dooscontainers op een rijtje aan, waar alles maar gescheiden afgevoerd moest worden, wat er te scheiden valt. 

Maar soms vraagt men zich toch af, waar men wat moet weggooien. Daar heeft de site van Milieu Centraal een oplossing voor gevonden. Op de site staat een foto, hoe men wat moet weggooien. En let op, ook hier is weer een app voor. Mijn mobiel staat vol van de apps dat het arme ding steeds trager wordt. Dus dat wordt af en toe wat apps verwijderen. 
De site geeft het onderscheid aan in afvalstromen. Zo is er het GFT-afval (etensresten, botjes, koffieprut, klein snoeiafval), Papierafval (kranten, enveloppen, kartonnen dozen, folders en tijdschriften), Plastic, Blik en Drankkarton (Plastic flessen, blikjes en deksels, plastic verpakkingen, melk- en drinkpakken), Glasafval (Glazen flessen, glazen potten, glazen verpakkingen) Textielafval (Alle soorten kleding, kapotte kleding, schoenen en beddengoed).

Nu worden er af en toe wat veranderingen doorgevoerd, zoals de statiegeldregeling voor plastic flesjes en tegenwoordig ook voor blikjes. Daarnaast zijn er zaken die ingeleverd kunnen worden bij de Voedselbank of inleverpunten voor sportspullen.  

Afval blijft op straat achter 
Maar het blijft een prestatie dat er nog steeds afval wordt gevonden. Het is en blijft moeilijk om het afval netjes op te ruimen. Neen, men gooit het liever domweg op de grond en in geval van blikjes worden ze ‘achtergelaten’ op een meterkastje. Dat is namelijk een stuk makkelijker dan meenemen naar huis en thuis netjes op te ruimen. 
Daarnaast worden lachgascanisters gewoon bij de bushalte op de grond gepleurd, want dat staat stoer. 

En alsof het niet op kan, wordt een pctafeltje, een klein ijzeren bureautje, tussen twee containers geplaatst. Het is namelijk moeilijk te kiezen of het tafeltje nu in de GFT container moet of in de container voor het restafval. Zo wie zo is het al moeilijk om het tafeltje in een container te proppen, en dan laat men het maar gewoon staan. In de hoop dat iemand anders de troep opruimt. 

Gelukkig lopen er nog mensen in de buurt met een mobiel die foto’s maken en de melding bij de gemeente doet. 

(Bron: Milieu Centraal) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.05.2023

Ook te lezen op Harderwijker Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights