ZEEWOLDE — De Week van de Buurttafel is een initiatief van de buurtapp Nextdoor. De bedoeling is om buren in Nederland met elkaar in contact te brengen. In 2022 was er de eerste editie, wat ook meteen een groot succes was. Meer dan 400 buren hadden een buurttafel georganiseerd, waardoor meer dan 8.000 buren met elkaar in contact werden gebracht. 

Buurttafel 2023
Dit jaar zal de Week van de Buurttafel in de week van 17 tot 25 juni worden gehouden, waar iedereen aan mee kan doen. Het is niet van belang of men nu een lunchtafel of een koffietafel of een dinertafel organiseert of er plaats is voor 4 of 40 buren of men samenkomt in een woonkamer, het wijkcentrum, op het plein of in het park. Van belang is het momentje van contact. Hierdoor zal men daarna elkaar vaker gaan opzoeken, waardoor men bouwt aan een fijne buurt of wijk om in te wonen. Goed burencontact is belangrijk.

De gegevens komen uit een onderzoek van Nextdoor. Nextdoor is een platform dat buren met elkaar verbindt. En een ieder kan zo’n buurttafel organiseren om elkaar beter te leren kennen. Hiervoor kan men gewoon de buurttafel aanmelden op de site van Nextdoor

In de vorige editie stelde een inwoner van Almere zijn tuin open voor de buren. Op tafel kwamen traditionele Syrische en Libanese gerechten. Tijdens de buurttafel was er genoeg ruimte om met elkaar kennis te maken en werd er vooral gesproken over de achtergrond van de mensen die aan de buurttafel zaten. Aangezien het een laagdrempelige activiteit was, werd het een begin voor iets groters. Nog steeds worden buurttafels georganiseerd. 

Na zo’n buurttafel blijkt steeds weer dat de sterkste en leukste buurten die wijken zijn waar mensen elkaar kennen en weten te vinden. In het Nederlands bestaat de uitdrukking ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ niet voor niets. 
Een buurttafel wordt door buren zelf georganiseerd, waarbij Nextdoor ondersteuning verleent met een toolkit. Met de toolkit wordt de organisatie makkelijker gemaakt. In de kit zitten bijvoorbeeld posters en flyers. 

Daarnaast zijn er gemeenten die subsidies verstrekken voor buurt- en wijkinitiatieven. Elke buurttafel draagt bij aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een plaats heeft om op te bouwen. 
Aanmelden kan tot 17 juni via de site Nextdoor. Maar misschien is het verstandig om eerst even te controleren of er al een buurttafel in de wijk of buurt op de agenda staat.  

(Bronnen: Nextdoor, Buurttafel, Leermens, vught.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.05.2023

Ook te lezen op ONS Wolderwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights