Vanuit de overheid wordt aandacht besteed om het zwerfafval tegen te gaan en tevens om het hergebruik van materialen te stimuleren. Begin van de maand april is onder meer de regeling in werking gegaan, dat er 15 eurocent statiegeld zit op lege blikjes. Dit was reeds ingevoerd media zomer 2021 voor de kleine plastic flesjes. 

Minder zooi in de natuur 
Dat er op steeds meer verpakkingen statiegeld zit, om de vervuiling tegen te gaan, is een goed streven. Op die manier zou er minder ‘zooi’, minder zwerfafval en gewoon afval in de natuur terecht moeten komen. 

Daarbij komt dan nog dat het handig gegeven is voor mensen met een kleine beurs, die vaak het sprokkelen van statiegeld gebruiken om het inkomen iets op te schroeven. Om het deze mensen makkelijker te maken, brengen gemeenten regelmatig een rek aan de prullenbakken aan, waar flesjes en blikjes met statiegeld geplaatst kunnen worden. 

Statiegeldrekken  
Ook in Lelystad zijn de statiegeldrekken aan de prullenbakken te vinden. In meer steden in het land was men er al mee begonnen, maar nu kan men ook in Lelystad lege plastic flesjes en lege blikjes in de rekken deponeren. 

Het initiatief komt van ChristenUnie-raadslid Jarno Volmer. Hij gaf aan dat het in eerste instantie gaat om de duurzaamheid van de stad. Maar daarnaast kan men op deze manier het statiegeld doneren aan een persoon die het kan gebruiken. 

Te lui 
In het centrum van Lelystad zijn de eerste 8 rekken opgehangen en volgens de ChristenUnie zullen er snel meer volgen. Volgens de site Sikkom is het vrij handig systeem, daar veel mensen te lui zijn om voor 15 cent naar de supermarkt te lopen.  

Echter voor anderen is het wel de moeite waard dat de rekjes zijn opgehangen. Deze mensen hoeven niet meer in de prullenbakken te graaien en te zoeken naar lege blikjes of flesjes. Ze kunnen deze eenvoudig en hygiënisch uit het rek halen. 

(Bronnen: Sikkom, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights